CRNE BROJKE

Alarmantno: Bez posla u Hrvatskoj čak 309 tisuća

ZAGREB - Samo u posljednjih mjesec dana bez posla je ostalo gotovo 18.000 radnika, pa je broj nezaposlenih probio psihološku granicu od 300.000 osoba. Premda će Hrvatski zavod za zapošljavanje tek za nekoliko dana objaviti službene podatke o nezaposlenosti u siječnju, u Vladu je već stiglo izvješće da je nezaposlenost premašila alarmantnu brojku od 309.000 osoba.

Točne prognoze

Siječanj je na burzi završio točno onako kao što su procjenjivali analitičari. Nezaposlenost je ponovo dosegnula razinu od prije pet godina, kada je bez posla u zemlji bilo više od 300.000 radnika.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ankica Paun-Jarallah, tvrdila je pak još krajem godine da nezaposlenost neće dosegnuti alarmantne razmjere i da će tek kroz mjesec ili dva prijeći psihološku granicu od 300.000 osoba. Analitičari su, s druge strane, upozoravali da će već u veljači ili ožujku u zemlji biti oko 320.000 nezaposlenih i da će upravo to biti jedan od najvećih problema u gospodarstvu tijekom ove godine. Stopa nezaposlenosti tako će već u prvom mjesecu u godini premašiti 17 posto.

Sezonsko zapošljavanje

S obzirom na nastavak krize i Vladine mjere koje tek trebaju profunkcionirati, ništa bolje neće biti ni sljedećih mjeseci. Tek s približavanjem ljeta i sezonskog zapošljavanja nezaposlenost će se ponovo početi smanjivati. Procjenjuje se da će upravo tržištu rada najdulje trebati za oporavak od krize jer kada i dođe do gospodarskog rasta, ti pozitivni trendovi sa zadrškom se tek za nekoliko mjeseci prelijevaju i na tržište rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 18:42