NAJLOŠIJI NA BALKANU

Alarm iz Svjetske banke: Hitno režite novac za socijalu i uložite ga u biznis i razvoj

Šef ureda u Zagrebu: Reforme se moraju nastaviti, Vlada mora podići prihode i preusmjeriti troškove
 Goran Mehkek / Cropix

U ozbiljnom i upozoravajućem razgovoru za agenciju Bloomberg Honghjoo Hahm, šef ureda Svjetske banke u Zagrebu, poslao je poruku hrvatskom političkom vrhu: “Reforme se moraju nastaviti, Vlada mora podići svoje prihode i drastično preusmjeriti troškove”.

Svjetska banka ove je godine smanjila procjenu ekonomskog rasta u Hrvatskoj sa 1 na 0,8 posto, a scenarij koji se može smatrati optimističnim rast BDP-a u sljedećoj godini ne predviđa većim od 1,5 posto.

Kampanja za izbore

- Hrvatska ekonomija ove će se godine širiti sporije nego što je bilo procijenjeno, jer dužnička kriza u Europi usporava oporavak, dok je hrvatska Vlada spora u smanjivanju državne administracije i rezanju troškova - rekao je Hahm Bloombergovoj zagrebačkoj dopisnici Jasmini Kuzmanović.

Po procjenama Svjetske banke za Hrvatsku je danas najvažnije da odljev novca preusmjeri od primatelja sa stečenim socijalnim povlasticama prema financiranju troškova rasta.

Agencija Bloomberg, koja je danas najčitaniji globalni izvor poslovnih informacija, upozorava i da se cijeli scenarij danas odvija u sjeni predizborne kampanje.

Pad stranih ulaganja

Hahm navodi kako se “Hrvatska koja se danas priprema za ulazak u Europsku Uniju, čija bi 28. članica trebala postati u srpnju 2013., od krize koja je počela prije dvije godine oporavlja sporije od svojih balkanskih susjeda”. Izravna strana ulaganja u tom su se razdoblju dramatično smanjila - sa 6 milijardi dolara u 2008. na 583 milijuna u 2010. Bloomberg Hahmove poruke hrvatskoj Vladi i međunarodnoj investicijskoj zajednici kontekstualizira i citirajući posljednje izvješće Europske komisije od 12. listopada koje, iako zadovoljavajuće po mnogim točkama, upozorava hrvatske političke lidere da pred Vladom (neovisno o izborima) stoji težak posao jačanja tržišta rada i poslovnog okruženja.

Tko god da pobijedi na idućim izborima, morat će se suočiti s ozbiljnim izazovom fiskalne održivosti.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:20