DALI OTKAZ NOVINARIMA, ALI NE GASE NOVINE

Aktual i Business.hr drugi put u ovoj godini proglasili stečaj

Business Media Grupa (BMG) koja je izdavala tjednik Aktual i dnevnik Business.hr ovaj je tjedan uručila otkaze ugovora o radu 35-orici novinara tih dvaju listova te im ponudila da u iduća tri mjeseca rade za ponižavajuće nizak honorar.

Vlasnici Business Media Grupe su bosanskohercegovački medijski tajkun Mujo Selimović i sumnjivi šibenski poduzetnik Andrija Kević koji novinarima Aktuala i Businessa.hr-a već duguju od četiri do pet zarađenih plaća.

Honorar 1500 kn

- Prije dva dana ponuđen nam je otkaz, a urednici su tražili da iduća tri mjeseca ostanemo u novoj tvrtki koja će izdavati ove dvije novine za honorar od 1500 kuna mjesečno, uz napomenu kako bi uz to na burzi rada kao nezaposleni mogli dobiti mjesečnu naknadu od oko 3000 kuna i da je to dovoljno za preživljavanje - ustvrdio je jedan od sad već bivših novinara Business hr. Branimir Zekić.

Novinari studenti

Novinari tih listova odbili su ponižavajuću ponudu o honoraru. Paradoks je da će Aktual i Business.hr prema planovima novog vlasnika nastaviti izlaziti i nakon što su se riješili novinara. Naime Riječanin Marko Lučić inače blizak suradnik Selimovića i Kevića, otkupljuje brand Aktuala i Businessa.hr-a .

- U tim listovima više nema ni jednog iskusnijeg novinara, a novinarski će posao raditi desetak studenata - kazao nam je Branimir Zekić.

Zekić i Jagić upozoravaju da njihovi poslodavci već drugi put ove godine proglašavaju stečaj tvrtki izdavača Business.hr i Aktuala, na način da ugašenoj tvrtki ostavljaju višemilijunske dugove, a osnivaju novu koja nastavlja izdavati novine.

Stvarni vlasnici

Donedavni novinari tih dvaju listova sumnjaju da su Selimović i Kević odabrali riječkoga poduzetnika Marka Lučića koji će tek formalno “otkupiti brand” Bussines. hr i Aktuala, a stvarni vlasnici će vjerojatno i dalje ostati njih dvojica. Zato bivši novinari Businessa.hr-a i Aktuala te HND i Sindikat novinara Hrvatske traže od nadležnih institucija da istraže hoće li Selimović i Kević i ovaj put izigrati zakon i dalje ostati stvarni vlasnici. ( S. L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:14