LIJEČNICA KOJA JE OD RODITELJA UZIMALA NOVAC NA UDARU POREZNIKA

Ako se pokaže da je sumnja točna, pedijatrici kazna i do pola mil. kn!

 Davor Pongračić/CROPIX

Pedijatrica iz Zadra koja je naplaćivala liječenje djece mogla bi upasti u ozbiljne financijske probleme jer kazna za takav prekršaj može biti i do pola milijuna kuna.

Naime, nakon objave teksta u Jutarnjem listu u kojem smo razotkrili liječnicu koja mimo ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i bez izdavanja računa uzima novac od roditelja, reagirala je Porezna uprava.

- Ako se sumnja pokaže istinitom, Općim poreznim zakonom propisane su novčane kazne za porezne prekršaje, i to u rasponu od dvije tisuće do pola milijuna kuna - kažu u Poreznoj upravi.

Smatraju da je u konkretnom slučaju neophodno da inspekcijske službe Ministarstva zdravlja u suradnji s Državnim inspektoratom i Službom za nadzor Porezne uprave obave nadzor poslovanja kod imenovane liječnice zbog sumnje da je naplaćivala usluge koje nisu ugovorene Ugovorom sklopljenim s HZZO-om.

HZZO je dužan prijaviti

- Nadzor poslovanja prvenstveno treba usmjeriti na provođenje Ugovora te tako utvrditi i visinu primljenog novčanog iznosa na koji će, ovisno o vrsti usluge, Porezna uprava obračunati porez - objašnjavaju.

Također, pozivajući se na članak 100 OPZ-a smatraju da su državna tijela uprave, područne samouprave i lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju HZZO, bila dužna Poreznoj prijaviti liječnicu u trenutku kada su shvatila da postoji mogućnost da dotična liječnica nije platila porez.

Iz HZZO-a pak objašnjavaju da su na osnovi provedenog nadzora i utvrđenih činjenica postupili u okviru svoje mjerodavnosti , odnosno izrekli su doktorici ugovorom predviđenu mjeru.

- Je li ili nije ugovorna ordinacija platila porez na neopravdano prikupljena sredstva HZZO u provođenju nadzora ne može znati jer bi u protivnom morao slati upit Poreznoj upravi o naplati poreza imenovane ili bi došao u priliku obijesnog prijavljivanja svih mogućih poreznih obveznika - kažu u Zavodu.

Dodaju i da HZZO nije tijelo državne uprave, nego je tijelo s javnim ovlastima u provedbi prava i obveza iz obveznog zdravstvenog osiguranja, te da su poduzeli mjere u smislu zaštite prava osiguranih osoba HZZO-a u okviru svoje nadležnosti.

- Također, HZZO je o utvrđenim činjenicama u provedenom nadzoru izvijestio Ministarstvo zdravlja, kao i Hrvatsku liječničku komoru, odnosno tijela koja provode zdravstveno-inspekcijski nadzor - zaključuju.

Podsjetimo, pedijatricu iz Zadra anonimno je na Bijeli telefon prijavila majka dvoje malodobne djece.

Požalila se da liječnica na godišnjoj razini za svako dijete uzima 350 kuna kako bi im bila dostupna 24 sata na dan.

Kršenje ugovora

Nakon njezine prijave inspekcija HZZO-a je odradila nadzor te su utvrdili da pedijatrica grubo krši ugovorne obveze.

Nadzor su obavili čak tri puta i zaključili da unatoč njihovu nadzoru liječnica nije napravila ništa kako bi promijenila svoje ponašanje. Kao krajnju mjeru HZZO joj je dao zadnju opomenu pred raskidanje ugovora, a prijavu za pokretanje disciplinskog postupka proslijedili su i Hrvatskoj liječničkoj komori.

Prepiska duga godinu

Iako je liječnica očito grubo kršila ugovorne obveze i bila potpuno neetična, prepiska na relaciji HLK - HZZO trajala je gotovo godinu dana, Komora je naposljetku odlučila liječnicu staviti pred Sud časti te se čeka ishod.

Nakon teksta je postalo jasno da ova liječnica nije jedina koja uzima novac iako je to protivno zakonu. Brojni roditelji iz cijele Hrvatske upozorili su da i oni plaćaju 24-satnu dostupnost pedijatara, ali mahom nisu znali da pomažu liječnicima u kršenju zakona. Pedijatri s kojima smo razgovarali tvrde kako znaju da se time krši zakon, ali da je za to kriv HZZO.

Legalizacija 1. travnja

- Činjenica je da imamo propisan maksimalan broj malih pacijenata. Svi pacijenti iznad te granice nisu nam plaćeni. Dakle, HZZO nam ne daje novac za njih. Veći broj pacijenata je zapravo nemoguće izbjeći jer je broj pedijatara u odnosu na broj djece premali - kaže jedan pedijatar dok pokušava obraniti kolege koji naplaćuju nadstandard.

Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, kaže da će od 1. travnja “legalizirati” dostupnost liječnika tijekom 24 sata.

- Svi pedijatri koji to budu htjeli moći će biti dostupni 24 sata na dan. Naravno, za to će biti plaćeni. No, važno je naglasiti da im neće plaćati roditelji već HZZO - objašnjava Varga.

Od 260 pedijatara, samo je 2% mlađe od 34 godine

Problem naplaćivanja nadstandarda, ali i dobra volja HZZO-a da im omogući i plati 24-satnu dostupnost ipak ne rješavaju problem. Naime, podaci govore da u Hrvatskoj postoji samo 260 pedijatara, a samo dva posto ih je mlađe od 34 godine. U pravilu, kada netko od pedijatara ode u starosnu mirovinu, njegovo mjesto ostaje upražnjeno. Šokantan je i podatak da tek svako četvrto dijete, i to u dobi do četiri godine, ima izabranog pedijatra, dok su ostali osiguranici liječnika obiteljske medicine. No, problem je to što oni nisu u potpunosti educirani da bi liječili djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:21