POVIJEST PROCESA NAGODBE

AGROKOR OBJAVIO VIDEO 'KRAJ I NOVI POČETAK' Zaposlenici, predstavnici sindikata i dobavljači otkrili svoju stranu priče

 
Fabris Peruško i Irena Weber
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Na stranici nagodba.agrokor.hr objavljen je kratki film ‘Agrokor: kraj i novi početak’, koji dokumentira stanje u sustavu u prvom kvartalu 2017. te podsjeća na razloge pokretanja postupka Izvanredne uprave.

- Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5700 vjerovnika”…, piše na samom početku te stranice koja sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe.

U 10-ak minuta trajanja film daje kratki pregled događaja povezanih s Agrokorom od trenutka kada je javnosti postalo poznato teško stanje u koncernu - od pada kreditnog rejtinga, ali i o drugim važnijim događajima u tom razdoblju. Spominju se i lažiranja financijskih izvješća dok je šef koncerna bio Ivica Todorić, zbog kojih su banke odbile dalje financirati Agrokor.

Nakon blokade računa tvrtki u vlasništvu koncerna od strane vjerovnika te nakon što su banke uplatom novih dvije milijarde kuna spasile situaciju, postale su novi šefovi posrnulog koncerna, navodi se u videu. Zbog svih tih događaja došlo je zabrane trgovanja dionicama koncerna i njegovih na burzi izlistanih tvrtki. S obzirom na to da su kreditne agencije tada situaciju procijenile kao početak stečaja Agrokora, sama najava izazvala je još veću paniku na tržištu i uz Agrokor vezanih tvrtki i zaposlenih.

Na dan 10. travnja 2017, u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave, u koncernu Agrokor radilo je ukupno oko 52,5 tisuće djelatnika, što dovoljno govori kolika je važnost Agrokora za hrvatsko gospodarstvo. Kakva je u tom trenutku bila situacija u Agrokoru, koji su događaji doveli do Izvanredne uprave, od koga i u kakvom je stanju Izvanredna uprava preuzela poslovanje i što je od tada napravila, može se vidjeti u ovom videu u kojem su svoje viđenej cijelog slučaja dali i neki zaposlenici Agrokora, predstavnici sindikata, dobavljača (od kojih su oni mali, prema nekim izovrima, isplaćeni u potpunosti, a oni veliki u prosjeku oko 70 posto) i upravitelja unutar sustava, koji su u tom videu redom podsjetili na dobre strane postizanja nagodbe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:25