POŠAST U SLAVONIJI

Afrička svinjska kuga poharala 1109 imanja, posljednjih tjedana bilježi se pad broja novih slučajeva

Evidentno je da se zaraza stišava, no zasad nema nikakvih naznaka da će se ići u bilo kakvo ublažavanje ili popuštanje mjera

Zbog pojave afričke svinjske kuge policija kontrolira cestu prema Semeljcima (arhivska fotografija)

 Vlado Kos/Cropix

Afrička svinjska kuga u protekla je četiri i pol mjeseca od pojave u Hrvatskoj zarazila svinje u ukupno 1109 objekata, prvenstveno u Vukovarsko-srijemskoj te manjim dijelom u Osječko-baranjskoj županiji.

Podaci su to koje je Ministarstvo poljoprivrede objavilo u prezentaciji na temu ASK gdje su dali presjek stanja i poduzetih mjera od pojave bolesti 26. lipnja ove godine u Posavskim Podgajcima.

Doznali smo pritom i kako se pretpostavlja da je "prvo uginuće liječeno (najvjerojatnije pogrešno) od vrbanca bilo 3. lipnja 2023. godine".

No, kako ono nije prepoznato, ubrzo se bolest počela širiti i do danas je zbog zaraze eutanazirano 26.000 svinja. Toj brojci treba pribrojiti i zdrave svinje koje su usmrćene za termičku obradu ili su ih vlasnici dragovoljno dali na eutanaziju, a takvih je više od 50 tisuća.

Gledano po mjesecima, vrh zaraze bio je kolovozu kada je utvrđena u 381 objektu, nakon čega su brojke počele padati, što se najbolje očituje na tjednom presjeku. Tako je u 11. tjednu bilo 96 zaraženih objekata, a u prošlom, 20. tjednu zaraze, bolest je utvrđena u šest objekata.

Evidentno je, dakle, da broj zaraženih opada, da se zaraza stišava, no zasad nema nikakvih naznaka da će se ići u bilo kakvo ublažavanje ili popuštanje mjera.

Kad je riječ o divljim svinjama, bolest je potvrđena kod njih devet, od 3699 pretraženih tijekom cijele ove godine. Do 6. studenoga u Hrvatskoj su kategorizirana 76.204 objekta, a Vlada RH je za suzbijanje posljedica bolesti i pomoć svinjogojcima odobrila sedam mjera ukupne vrijednosti 30 milijuna eura.

U provedbi su trenutačno tri mjere vrijedne 14,7 milijuna eura, a što se tiče isplata, dosad je za 846 korisnika isplaćeno 5,18 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:47