NA RAČUN POREZNIH OBVEZNIKA

Afera veća i od Fimi Medije: Na dionici autoceste Dugopolja do Ravče pokrali 740 milijuna kuna

 Feđa Klarić/Cropix

ZAGREB – Gradnja i novac utrošeni u izgradnju autoceste ZagrebSplit, odnosno dionicu od Dugopolja do Ravče, koja je izgrađena za mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, predmet je interesa policije i USKOK-a u raspetljavanju korupcije u najvećem političko-građevinskom braku iz koristi na trošak poreznih obveznika, piše Večernji list .

Istražitelji USKOK-a i policije, na temelju dosad prikupljene dokumentacije, sumnjaju da spomenuta dionica, osim što je preplaćena, ima 15-tak kilometara spornih u dokumentaciji, koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, ali su ih izvođači radova, naravno, naplatili kao stvarni dio prometnice.

Već sada se od istražitelja može čuti da je ovaj predmet ne samo kompliciraniji po količini izuzete dokumentacije nego i razmjerima neobičnih poslovnih poteza i transakcija te da zbog toga uvelike premašuje i aferu Fimi medija. S obzirom na to da je cijena gradnje jednog kilometra autoceste na tom dijelu bila oko sedam milijuna eura, “nestalih” 15 kilometara je ukupno vrijedno oko 105 milijuna eura!

Analizirajući prikupljenu dokumentaciju, doznajemo, istražiteljima su posebno sumnjivi načini gradnje odmorišta, prijelaza na autocesti namijenjenih divljači, ali i denivelacije sporne dionice.

Dosad je otkriveno da se odmorišta, primjerice, iz nekog nepoznata razloga uglavnom građena na najtvrđem terenu, gdje su radnici morali razbijati stijene, poslije pretvarane u šljunak koji je pak prema nekim indicijama nestajao s gradilišta te je najvjerojatnije preprodavan. Opširnije o temi u Večernjem listu .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:40