KRIMINALISTI U MORH-u

AFERA U VOJSCI U predstavništvu HV-a pri NATO-u krivotvorio račune?

Osumnjičena vojna osoba udaljena je s posla do završetka istrage, a iznos za koji je oštećen HV još nije poznat
 REUTERS

Pripadnici kriminalističke vojne policije već neko vrijeme istražuju valjanost računa koje je u Vojnoj misiji u Bruxellesu potpisivao dočasnik A. M. te postoji sumnja kako je utajena određena svota.

Naime, financijske službe Ministarstva obrane utvrdile su kako iznos na jednom računu koji je potpisao ovaj dočasnik nema pokrića.

Kako je riječ o većem iznosu, pokrenuta je istraga u koju su na zahtjev načelnika Glavnog stožera generala Mirka Šundova uključeni i kriminalisti Vojne policije.

Druga afera

Prema dostupnim informacijama, dosada je utvrđeno više sumnjivih računa koji se vežu uz dotičnog dočasnika. Dočasnik A. M. u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora u Bruxellesu boravio je od 2011. do 2015. godine i bio je zadužen za financijske i ekonomske poslove Vojnog predstavništva. Nakon povratka iz Bruxellesa ovaj dočasnik je raspoređen u Dom Glavnog stožera. Kako doznajemo, nakon pokretanja istrage dočasnik je suspendiran s dužnosti.

U posljednjih nekoliko tjedana ovo je već druga afera u vojnom sustavu vezana uz financije. Nedavno je otkriveno kako je nekadašnja administrativna tajnica u Službi za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Sanja Šprišić tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenoga 2012. godine, nezakonitim je isplatama dnevnica i putnih naloga stekla više od 1,5 milijuna kuna.

Lažirani putni nalozi

Lažirala je čak 942 putna naloga, na temelju kojih joj je mjesečno isplaćivano oko 16.000 kuna. Razotkrivena je 2012. godine kada je protiv nje podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu. Tijekom 2014. se vodio sudski postupak, a ona je priznala krivnju.

Osuđena je za kazneno djelo prijevare na godinu dana zatvora i određeno joj je da novac mora vratiti. Prvostupanjskom odlukom Općinskog kaznenog suda kazna zatvora bila joj je zamijenjena radom za opće dobro, no Županijski sud u Zagrebu prihvatio je dio žalbe tužiteljstva i odredio da Šprišić mora ići u zatvor kako bi se postigao pravi smisao kazne.

Sud je, osim toga, naložio da Šprišić u državni proračun mora kroz više rata vratiti vratiti otuđeni novac.

No, prema sudskom spisu ona je tijekom 2014. i 2015. godine vratila tek 8700 kuna, a zadnja uplata je bila 2015. godine. U međuvremenu otišla je iz Ministarstva obrane, otvorila svoju tvrtku, ali nije poznato je li nastavila s otplatom svog duga prema državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 19:02