OŠTETILI PODRAVKU

AFERA SPICE: Polančecu, Marincu i ostalima pročitana jedna od najvećih optužnica

Tijekom suđenja saslušat će se čak 115 svjedoka, a sam spis sadrži čak 42 tisuće stranica. Sud je prihvatio saslušanje tek 30-ak svjedoka obrane
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici bivših čelnika Podravke kao i njihovim poslovnim partnerima danas je na zagrebačkome Županijskom sudu počelo je suđenje u kojem ih se tereti da su se udružili kako bi Podravkinim novcem stekli većinsko vlasništvo nad tom tvrtkom . Pri tome je Podravka oštećena za oko 400 milijuna kuna.

Na početku procesa pročitana je optužnica na oko 350 stranica, jedna od najvećih koje su pročitane na Županijskom sudu, a sudac Siniša Pleše zatim je ustvrdio da su se svi optuženi već ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. Nakon čitanja optužnice, koje je trajalo više od sat vremena, uslijedila je pauza, a zatim su predstavnici tužiteljstva i obrane počelo iznositi uvodne riječi.

Uz Polančeca, kojeg se kao prvooptuženog tereti da je organizirao skupinu u slučaju Spice, optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

SVE O AFERI SPICE PROČITAJTE OVDJE

Tijekom suđenja saslušat će se čak 115 svjedoka jer je sud prihvatio sve prijedloge optužbe, a sam spis sadrži čak 42 tisuće stranica. S druge strane, sud je prihvatio saslušanje tek 30-ak svjedoka obrane.

Suđenje će biti vrlo zanimljivo i za javnost jer je moguće da će se na stolcu za svjedoke pojaviti i neka vrlo zvučna imena hrvatske politike. Nagađa se kako bi svjedočiti mogla i aktualna premijerka Jadranka Kosor kao i bivši premijer Ivo Sanader te Ivan Jarnjak i Stjepan Mesić, no to još treba biti odlučeno.

Sigurno će svjedočiti Josip Friščić, Zvonimir Mršić, Ratko Maček i Ljubo Jurčić za koje Polančecova obrana vjeruje da će pomoći u otkrivanju istine u aferi Spice.

Osmorica optuženih za udruživanje radi činjenja kaznenog djela suočava se s potencijalnom kaznom do tri godine zatvora, organizator bi mogao dobiti pet godina, a za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i 10 godina zatvora.

Podsjetimo, u aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:31