SPORNI UGOVOR VRIJEDAN 300 MILIJUNA KUNA

AFERA SJEČKA Hrvatske šume opet dale milijunske ugovore tvrtkama koje su ih lani izigrale

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina brani Hrvatske šume iako natječaj šteti toj javnoj tvrtki

- Nema ništa sporno u natječaju Hrvatskih šuma za prodaju drvne sječke - rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je jučer prvi put komentirao aferu sječka.

Afera je izbila nakon javnog poziva Hrvatskih šuma za prodaju drvne sječke za proizvodnju električne energije. Šume su ponudile 14-godišnje ugovore teške 2 milijarde kuna svakoj tvrtki koja želi pod uvjetom: da dođe prva. Na natječaju ‘tko prvi dođe njegov ugovor’ posao su dobile i tvrtke nekadašnjih poslovnih partnera Vladimira Zagorca: tvrtka Sunčice Lalić te Pelet grupa u vlasništvu Marija Plejića. U kuloarima se priča da je za Plejića urgirao i sam ministar Jakovina.

- Kuolarske priče su na žalost naša svakodnevica. Ali, moram istaknuti da su banke, koje prate pojedine sudionike natječaja, u Plejićevom slučaju EBRD, bile primljene u Ministarstvo poljoprivrede na razgovore. Došlo je do zastoja u realizaciji projekata zbog nemogućnosti osiguranja sirovine.

Nije se upletao

Ministarstvo poljoprivrede ni na koji način nije utjecalo niti sugeriralo izbor bilo kojeg sudionika u natječaju Hrvatskih šuma - tvrdi ministar. Jakovina kaže da se model ‘tko prvi, sječka njegova’ primjenjuje u većini europskih fondova.

- No, ne postoji model koji bi zadovoljio sve i će biti nezadovoljnih, samo je pitanje koliko su glasni i moćni - ističe ministar Jakovina.

Jedan pravnik analizirao je za Jutarnji javni poziv Hrvatskih šuma.

Štetan ugovor

Zaključio je da je upitan način prodaje državne imovine. - Moglo bi se možda govoriti i o nesavjesnom poslovanju, zlouporabi ovlasti ili o sklapanju štetnog ugovora - objašnjava.

Stalno isti problem

Višemilijunske ugovore s Hrvatskim šumama za kupnju drvne sječke lani je sklopilo trinaest tvrtki, no ni godinu dana kasnije one nisu ništa otkupile. Ali, to nije spriječilo Hrvatske šume da s njima, ovo ljeto, opet sklope - nove višemilijunske ugovore! I to na 14 godina! U međuvremenu Hrvatske šume trpe štetu jer drvne sječke ne mogu prodati drugim tvrtkama, pa - ili istrunu, ili budu prodane u u inozemstvo.

Prednost treba dati domaćim prerađivačima

Zdravko Jelčić, čelnik strukovnog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i tvrtke Spin Valis, kaže da natječaj po modelu ‘tko prvi dođe dobiva’ nije neuobičajen.

- Formalno-pravno natječaj je u redu, ali prednost bi trebali imati domaći drvni prerađivači. Naša država baca toplinu. Grijemo se na uvezeni plin, a vlastiti energent, drvo, tek tako izvozimo - kaže Jelčić.

- Ministarstvo je možda htjelo potaknuti investicije, ali natječaj otvara prostor za sumnje u špekulantske namjere. Da se ne bi skoro dogodilo da se ugovori prenesu, tvrtke prodaju, elektrane ne izgrade... - kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:43