PREDIZBORNI SAVEZ

Afera Pirangate odgodila novi Kukuriku sporazum

 Goran Mehkek/CROPIX

Politička kriza u odnosima sa Slovenijom odrazila se i na političku situaciju u Hrvatskoj - zbog Pirangatea privremeno je odgođeno potpisivanje predizbornog saveza SDP-a, HNS-a, HSU-a i Laburista, koje je bilo dogovoreno za četvrtak 30. srpnja.

Prema informacijama iz izvora bliskog aktualnoj Kukuriku koaliciji (u kojoj je još uvijek IDS čiji predstavnici nisu prihvatili poziv Zorana Milanovića da pristupe novom savezu) u srijedu su u igri bile dvije varijante; prema jednoj, formalno potpisivanje sporazuma trebalo bi uslijediti idući tjedan, a prema drugoj, u Hrvatskoj narodnoj stranci žele potpisivanje već ovaj petak.

Broj mandata

“Utanačili smo sve detalje sporazuma i sada se još jedino trebaju sastati šefovi stranaka i staviti svoje potpise. Besmisleno je čekati IDS jer oni neće promijeniti mišljenje”, izjavio je dužnosnik HNS-a u razgovoru za Jutarnji list.

Zbog nekih manjih neriješenih pitanja u srijedu poslijepodne u Saboru su se sastali glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan i Nansi Tireli, predsjednica Laburista. Nakon njihovog sastanka izgleda kako je poznata i definitivna rapodjela izglednih mandata na budućim izbornim listama. Milanovićev cilj je osvajanje 67 zastupničkih mandata, a od toga HNS-u pripada sedam mjesta u idućem sazivu Sabora, Laburistima i HSU-u po tri, a jedan SDSS-u.

HNS se izborio za izgledne mandate u 1., 3. (dva), 4., 6., 7. i 10. izbornoj jedinici. Laburistički mandati nalaze se u 3., 4. i 8. izbornoj jedinici, HSU u 8. dok se još pregovara o preostale dvije, a SDSS u 9.

Najmanji problem

Iako se spominjala varijanta “Demokratska koalicija”, po svemu sudeći još nije dogovoren službeni naziv saveza, međutim izvor Jutarnjeg lista smatra kako je to najmanji problem. Primarni zadatak jest potpisivanje koalicijskog sprazuma i definiranje glavnih strateških točaka, a o nazivu saveza odlučiti će se u idućih mjesec-dva dana. Ionako sve četiri stranke tek trebaju predložiti svoje predstavnike koji će onda zajednički napisati predizborni program, koji bi u slučaju izborne pobjede postao temelj politike buduće vlade. Ovdje će trebati kombinirati i spajati jer Antun Vujić priprema novi program SDP-a, a u HNS-u dovršavaju također novu strategiju stranke.

Izrada zajedničke izborne platforme Milanovićeve koalicije započet će nakon praznika, a šef SDP-a, izgleda, još uvijek se nada da će se njegovoj koaliciji pridružiti Istarski demokratski sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:14