HAJKA NA BIVŠE

AFERA BROŠ Stižu zahtjevi za akciju: 'Neka HDZ raspravi o štetnim pojedincima!'





NOVO 12:44 Nakon najave da će o sudbini Jadranke Kosor u HDZ-u odlučivati Visoki časni sud, u HDZ je od jutra stiglo 20 zahtjeva županijskih organizacija HDZ-a da, ili vrh stranke ili koordinacija županijskih organizacija raspravi o, za HDZ štetnim izjavama, pojedinaca.

Niti u jednom od tih dopisa ne spominje se izrijekom Jadranka Kosor, dok se, primjerice u dopisu Virovitičko-podravskog HDZ-a spominju štetne izjave Milana Kujundžića da Karamarko smjenjuje ljude nedemokratskim metodama kao u komunizmu.

Neslužbeno se može čuti da će o tome naprije raspravljati Predsjeništvo, možda već i do kraja tjedna. Nakon toga, o navodno štetnim izjavama trebala bi raspravljati i druga stranačka tijela.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iako je ustvrdio kako nema nastavka oko slučaja Jadranke Kosor, Tomislav Karamarko još je jednom komentirao taj najveći sukob u HDZ-u, uz napomenu kako od toga ne treba raditi niti velike priče, niti velike probleme.

- Niti to potresa HDZ, niti to može potaknuti one formulacije da se mi bavimo sami sobom. Dakle, to nama nije ni primarni, ni sekundarni, ni tercijarni problem. Postoji Statut. Mi očekujemo da se svi članovi drže statuta, da podržavaju politiku stranke u onim temeljnim načelima. Dakle, ako mi kažemo da tražimo gradnju Pelješkog mosta, da se nađu sredstva, onda da to bude stav svakog člana HDZ-a, ako kažemo da smo protiv ratifikacije ovog sporazuma s BiH, onda očekujem da će svi članovi podržati upravo takav stav. Ja ne znam što nas onda povezuje, što nas onda čini članovima iste stranke, ako imamo različite stavove o tim nekim krucijalnim problemima, o krucijalnim temama - rekao je Karamarko u Saboru. Iz rečenoga, novinari su zaključili kako "Kosor leti ako bude radila na svoju ruku".

- Gledajte, ako bude radila protiv interesa stranke - ispravio je novinare predsjendik HDZ-a i zaključio:

- Ali nemojmo govoriti o njoj , nemojmo govoriti o gospođi Kosor. Pogotovo ne o njenim broševima. Ako su tema broševi, kad stranka bude imala dovoljno novca, stranka će kupiti kamion broševa, nije problem u tome. Problem je u tome da li se podržavaju stavovi stranke, da li se radi za korist stranke ili se još uvijek liječe frustracije zbog izgubljenih unutarstranačkih izbora.

Na zahtjev novinara, Karamarko je komentirao i i posljednje mjesečne ankete Ipsos Pulsa, prema kojima HDZ i dalje zaostaje za vladajućim SDP-om. A 29 posto birača HDZ-a daje potporu Vladi.

- Zašto bi to bio poraz? I apsurdno je o tome razmišljati. 29 posto naših članova daje podršku aktualnoj vladi, možda se ljudi nadaju, i svi bismo htjeli da Vlada uspije, ja bih volio i da više naših daje potporu Vladi da uspije, međutim ona neće uspjeti jer je nesposobna, nekvalitetna i naprosto ne može uspjeti, pa ne vidim u tome nikakav problem. Problem vidim u anketama koje su često neautentične - rekao je Karamarko, a novinari su ga pitali kako namjerava pridobiti bilo koga, ako njihovo biračko tijelo daje potporu lijevoj vladi?

- Daje potporu čemu? Rastu cijene struje 37 posto, padu standarda, povišenju cijene plina, uvođenju novih, nerazumnih poreza, jednoj agresivnoj poreznoj politici. Tome daju potporu. To je apsurdno i zato kažem da su vrlo problematične takve ankete - rekao je šef oporbe odbacujući svaku mogućnost da je problem HDZ-a u njegovu vođenju stranke:

- Ovo su teze koje se provlače u onom dijelu medijske scene koja nije sklona HDZ-u. Znate, mediji koji su se borili da HDZ padne na izborima, koji su naglašavali afere koje proističu iz HDZ-a, odjedanput se sad brinu i bdiju nad demokracijom u HDZ-u. Vođenje stranke je uravnoteženo, rekao bih da se stranka demokratizira i da se doista nalazi u procesu konsolidacije. Dakle, stranka raste i ja vam stalno spominjem da vrlo rijetko ističete da sad imamo preko 5500, ne znam koliko točno, novih članova u stranci u zadnjih 120 dana u koliko smo preuzeli stranku. Prema tome, ne znam u čemu je problem u vođenju stranke. Koristimo naše statutarno pravo da popravimo rezultat tamo gdje smo slabi, tamo gdje nismo uravnoteženi i gdje nismo usklađeni da naprosto popravimo situaciju – Zagreb, Rijeka, Varaždin i tako dalje.

Predsjendik HDZ-a Karamarko odbacio je i tvrdnje kako nisu reagirali na goruće probleme, cijelo ljeto.

- Ma, to nije istina. Na sve smo se javili, imamo redovito presice, dva puta smo imali presice na kojem smo isticali naš gospodarski program i elemente tog programa, ali mediji na to nisu reagirali. Postoji teza da vlada ne valja ništa, ali zašto bi valjala kad ne valja oporba, ali to naprosto nije istina, na sve živo reagiramo. Izvrtite snimke, izvrtite samo moje izjave o svim tim problemima, prema tome nemojmo govoriti ono što nije istina - zaključio je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:43