PRAVOSUDNI PRESEDAN

AFERA AGRAM Ako sud potvrdi odluku o Milanu Bandiću, nastat će dosad neviđena situacija...

Pridržava li se Bandić mjere zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti, nadzirat će ga ni manje, ni više nego zagrebačka Gradska skupština u kojoj Bandićeva lista ima 16 vijećnika, a Milan Bandić većinsku podršku
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Ako izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbaci žalbu USKOK-a i potvrdi odluku suca istrage Zdenka Posavca prema kojoj zagrebački gradonačelnik može izaći iz pritvora uz jamčevinu od 15 milijuna kuna te mjere opreza zabrane kontaktiranja sa svjedocima i zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti, nastat će dosad neviđena situacija.

Pridržava li se Bandić mjere zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti, nadzirat će ga ni manje, ni više nego zagrebačka Gradska skupština u kojoj Bandićeva lista ima 16 vijećnika, a Milan Bandić većinsku podršku. Treba podsjetiti i da je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, HSLS-ovac Darinko Kosor, stranački kolega jednog od Bandićevih odvjetnika, Marijana Hanžekovića. Naime, zabrana obavljanja poslovne dužnosti, u Bandićevu slučaju gradonačelničke, naziv je za jednu od mjera opreza predviđenih u 98. članku Zakona o kaznenom postupku (ZKP), koju sudovi mogu okrivljeniku izreći kao uvjet za puštanje iz istražnog zatvora.

Prva zabrana

Riječ je, međutim, o mjeri od koje su sudovi u Hrvatskoj dosad zazirali i u pravilu je nisu izricali. - Mislim da Županijski sud u Zagrebu dosad ni u jednom slučaju nije izrekao mjeru zabrane obavljanja dužnosti državnom ili lokalnom dužnosniku - rekao nam je glasnogovornik tog suda i sudac istrage Krešimir Devčić.

Čini se da su se sudovi klonili izricanja ove mjere s dobrim razlogom: nije do kraja jasno kako će se ova mjera nadzirati u praksi, odnosno hoće li doista spriječiti okrivljenika da ne ponovi kazneno djelo, ne dovrši već otpočeto djelo, ne uništi dokaze i ne utječe na svjedoke, ukratko da ne omete daljnji tijek istrage. Provedba mjera opreza predviđenih u ZKP-u detaljnije je regulirana podzakonskim aktom nazvanim Pravilnik o načinu izvršavanja mjera opreza. Spomenuti je pravilnik, međutim, vrlo općenit, a izvršavanje mjere zabrane obavljanja poslovne aktivnosti u Pravilniku je regulirano tek jednim jedinim, 11. člankom.

Ne postoji praksa

U njemu stoji: “Provjeru izvršavanja mjere opreza zabrane poduzimanja određene poslovne aktivnosti provodi tijelo određeno posebnim propisom za nadzor nad tom poslovnom aktivnošću. Provjera se vrši neposrednim zapažanjem, razgledavanjem poslovne dokumentacije ili na drugi način sukladno posebnim propisima tijela iz stavka 1. ovog članka”.

- Sudska praksa će trasirati put provedbe ove mjere. Ono što je iz Pravilnika vidljivo jest da će Skupština grada Zagreba, ako Bandić bude pušten iz pritvora, nadzirati dolazi li on na posao i miješa li se na bilo koji način u upravljanje Gradom - kaže Devčić.

Na pitanje dokad zabrana obavljanja gradonačelničke dužnosti u slučaju Milana Bandića može trajati, Devčić je odgovorio: - Mjera opreza u kaznenom postupku preispituje se svaka dva mjeseca kako bi se vidjelo postoje li razlozi za produljenje. Teorijski gledano, mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti može trajati do kraja kaznenog postupka ako za nju postoje razlozi.

Predsjednika Gradske skupštine Zagreba, Darinka Kosora, željeli smo pitati je li svjestan dodatne dužnosti koja će nakon mogućeg Bandićeva puštanja iz pritvora pasti na njega i Gradsku skupštinu, ali nam do završetka ovog broja nije odgovorio na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:27