BOŽINOVIĆ U SAD-u

‘50 puta jača od heroina‘: Američka DEA želi suradnju s RH u borbi protiv opasne droge

BiH je, očekivano, bila glavnom temom u State Departmentu. Zajedničko je stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije

Davor Božinović

 Stipe Majic/Anadolu Agency Via AFP

Američki partneri prepoznali su Hrvatsku kao uzor i mentora euroatlantskog puta država zapadnog Balkana, ali i čvorište energetske sigurnosti jugoistočne Europe zbog razvoja projekta LNG-a, rekao je nakon sastanaka u Sjedinjenim Državama potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Posjet donosi i konkretnu korist jer je Božinović u srijedu s grupom hrvatskih državljana primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, dosad ušlo tek 15 svjetskih država, samo četiri iz Europe (još Nizozemska, Njemačka i Ujedinjena Kraljevina).

“Ovo je vrlo važan signal suradnje, ali i praktično olakšanje putovanja našim ljudima”, ocijenio je Božinović, prenosi Hina. Predstavnik američke Uprave za carinu i zaštitu granice Rafael Henry rekao je kako je Hrvatska zaslužila da njezini građani povlašteno prelaze graničnu kontrolu prilikom dolaska u SAD. Hrvatskim državljankama i državljanima, koji steknu status putnika od povjerenja i prođu prethodne sigurnosne provjere po dolasku u SAD trajat će svega nekoliko sekundi.

Stečeni status nakon ulaska u Global Entry traje pet godina, nakon čega je potrebna ponovna internetska prijava i provjera kako bi se taj povlašteni status produljio. Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nakon što je u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.

U nizu ostalih sastanaka prepoznata je i uloga Hrvatske kao modela za poslijeratnu obnovu Ukrajine uz naglasak na transparentnosti stranih investicija i provjerljivosti izvora.

"Američka strana cijeni sve što je hrvatska Vlada učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razminiranju oko čega Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine", zaključio je Božinović.

Kako Hrvatska ove godine predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), Božinović se sastao i s posebnom izaslanicom državnog tajnika za pitanja Holokausta Ellen Germain te direktorom Američkog židovskog odbora (AJC), rabinom Andrewom Bakerom.

"Američka strana pozdravila je angažman Hrvatske na međunarodnoj razini kao relevantnog vanjskopolitičkog čimbenika u borbi protiv antisemitizma i očuvanju sjećanja na Holokaust, na čemu ćemo nastaviti surađivati", poručio je Božinović.

Anne Milgram, ravnateljica DEA (Agencija za suzbijanje kriminaliteta droga) potvrdila je dogovor jačanja sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom. Gospođa Milgram je naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narkotržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi.

"Riječ je o dosad najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost", izjavila je ravnateljica DEA.

"SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike, supstancije za izradu dolaze s azijskog tržišta", zaključila je Anne Milgram.

BiH je, očekivano, bila glavnom temom u State Departmentu. Zajedničko je stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije BiH. Istaknuta je nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju i BiH pri čemu Hrvatska i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH, prije svega Federacije BiH jer Republika Srpska ima poveznicu prema Srbiji iz koje dolazi ruski plin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:19