NEDOSTIŽNA PRAVDA

22 godine sam protiv sustava

 
 CROPIX

Otac A. D. iz Malog Lošinja kupio je 1960. godine kućicu u nizu od nepunih 30 kvadrata zajedno s komadićem okućnice u selu Sveti Martin.

Nije to bila kućica za stanovanje ni vikendica, nego bivše skladište za barke jednog lošinjskog brodogradilišta, a plaćali su je zajedno otac i suprug A. D., inženjer brodogradnje F. D., kojemu je poslije godinama služila kao baza za ribolovne aktivnosti jer je bio uspješan podvodni ribolovac.

Nakon nekoliko desetljeća kućica je pretvorena u vikendicu, a od 1997. zbog nje se vodi sudski spor protiv Grada Malog Lošinja, koji ni nakon 22 godine još nije okončan.

POZNAVANJE PRAVA

A. D. danas ima 83 godine, a njezin suprug F. D. 86. Nemaju nikakvu pravnu naobrazbu, ne služe se ni kompjutorom, ali se sami zastupaju. F. D. rukom piše podneske i žalbe, i dva puta je dobio na Ustavnom sudu - svaki put zbog nerazumno dugog trajanja postupka: prvi put još 2005., kad mu je dosuđena naknada od 9100 kuna odštete, a nižim sudovima naloženo da slučaj riješe hitno, najkasnije u roku od šest mjeseci.

Drugi je put dobio prije koji dan jer niži sudovi od 2005. do danas po nalogu Ustavnog suda nisu postupili. Ovaj bi put bračni par s Lošinja trebao dobiti 24.700 kuna.

Otkad se ovaj postupak vodi, pričaju nam, umro je odvjetnik koji ih je u samom početku zastupao, preminuo je šef katastra koji je izmjerio parcelu i zbog čijeg je mjerenja pokrenuta tužba, umro je pravnik koji je u sporu zastupao Grad Mali Lošinj, umro je i Talijan, vlasnik susjedne kućice do koje vodi put preko sporne parcele...

Mali Losinj, 180719.
Privatna kuca.
Dio papira oko sudskog postupka koji se vodi izmedju obitelji Domijan i grada Malog Losinja oko parcele u svetom Martinu. Od pocetka sudskog spora proslo je preko 20 godina.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

- Otići ćemo i mi, a ovo će ostati - konstatira A. D. Razlog inicijalne tužbe je prilično banalan i nevjerojatno je da se to u 22 godine nije uspjelo riješiti. Kako nam priča F. D., sve je počelo nakon što su 1975. od katastra zatražili da se upiše koliko terena njima pripada i dobili su papire za parcelu od 134 kvadrata na kojoj je kućica s dvorištem.

No, naknadno im je katastar, kako tvrde A. D. i F. D., “oduzeo” oko pet kvadrata prolaza iza kuće, proglasivši ga javnim putom. F. D. tvrdi da su to učinili kako bi put do kuće imao njihov susjed, jedan talijanski državljanin.

Supružnici kažu da nisu imali problema s time da susjed prolazi po tom putu, jer su oni do svoje kuće normalno mogli doći kroz dvorište, nego su smatrali da je katastar napravio krivotvorinu. Naime, nekretnina im je, tvrde, umanjena za pet četvornih metara, a kvadratura je u papirima ostala ista.

- Samo sam željela da se u katastar upiše onako kako stvari stoje i da nam se plati ono što su nam oduzeli - priča nam A. D. Ona je opunomoćila svojeg supruga i 4. prosinca 1997. podnijela tužbu protiv Grada Malog Lošinja zbog utvrđivanja prava vlasništva nad dvorištem preko kojeg ima izlaz na javnu površinu.

Mali Losinj, 180719.
Privatna kuca.
Dio papira oko sudskog postupka koji se vodi izmedju obitelji Domijan i grada Malog Losinja oko parcele u svetom Martinu. Od pocetka sudskog spora proslo je preko 20 godina.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Tužbu su u više navrata gubili u lošinjskoj ispostavi Općinskog suda u Rijeci, pa su se žalili, pa bi Županijski sud u Rijeci poništavao presudu i vraćao postupak na početak, pa je nastupalo mirovanje, pa je tužiteljica tražila preinaku tužbenog zahtjeva, pa se i to odbijalo, pa ih je odbio i Vrhovni sud, pa je opet tražila ponavljanje postupka, pa se sve opet vratilo na prvostupanjski sud koji ju je, najnovije, odbio početkom godine, a Županijski sud odbio je i žalbu. F. D. je nakon toga u srpnju opet išao sa žalbom prema Ustavnom sudu i trakavica se, očito, nastavlja.

- Još sam bio u radnom odnosu kada je sve to krenulo - priča F. D. i na stol pred nas stavlja debelu hrpu papira. Unutra su sve odluke sudova koje su dosad dobili, gomila rukom pisanih žalbi i tužbi, nacrti katastra na kojima je dopisivao opaske tipa “krivotvorina” i “netočno”, sva sila dokumentacije za koju bi i pravnicima trebalo neko vrijeme da je “pohvataju”.

Sam je rukom pisao i žalbu Ustavnom sudu koji je u lipnju odučio da im se isplati 24.700 kuna zbog otezanja postupka, a zanimljivo je i da su na tu odluku čekali dvije i pol godine, od 2017. Među ostalim, Ustavni je sud utvrdio da od siječnja 2001. do siječnja 2004. godine niži sudovi nisu sazvali niti jedno ročište.

Mali Losinj, 180719.
Privatna kuca.
Dio papira oko sudskog postupka koji se vodi izmedju obitelji Domijan i grada Malog Losinja oko parcele u svetom Martinu. Od pocetka sudskog spora proslo je preko 20 godina.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

VRTE SE U KRUG

Malo dobivaju, malo gube. Izgubili su sad, kažu, na Županijskom sudu, tako da su se opet zavrtjeli u krug.

- Cijeli taj slučaj koštao me infarkta, imam tri premosnice - kaže nam A. D.

Njezin suprug kopa po dokumentaciji, vadi papire i pokazuje nam ih. Slučaj, za koji bi laici mogli zaključiti da bi ga riješilo jedno kvalitetno geodetsko vještačenje, toliko se zakomplicirao da supružnici iz Malog Lošinja ne vjeruju da će dočekati konačno rješenje.
- Ne znam hoćemo li i kada dobiti taj novac koji nam je dosuđen, a moramo platiti deset tisuća sudskih troškova - skeptična je A. D.

Pitamo ih što bi ih zadovoljilo. - Samo da nam se prizna da nam je oduzeto tih pet kvadrata i da nam se to nadoknadi, a ne da mi moramo plaćati - ističe A. D.

Rukom pisana žalba, podnesena 2. srpnja 2019., vjerojatno čeka negdje u pisarnici Ustavnog suda i otvara novu rundu ping-ponga različitih sudskih instanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 23:35