VULKANSKI OBLAK ZATVORIO NEBO

170 putnika pretvorilo splitski aerodrom u spavaonicu

 AFP

ZAGREB, SPLIT, ZADAR - Zbog oblaka vulkanske prašine s Islanda danas su zatvorene hrvatske zračne luke Split i Zadar te talijanska Ancona. Odluka o zabrani leta iznad srednjeg Jadrana donesena je na temelju preporuka Eurocontrola, a odnosi na letove na visinama do 6000 metara. Od zabrane su izuzeti vojni, mali i zrakoplovi u hitnim situacijama.

Sretna okolnost za Zadar

Do zatvaranja zračnog prostora u Zadar su danas sletjela dva zrakoplova, jedan Croatia Airlinesa iz Zagreba, a drugi Ryanairov iz Osla.

- Sreća je što do zatvaranja zračnog prostora nije došlo u subotu kada smo imali intenzivan promet s više slijetanja i uzlijetanja - izjavila je Katica Pupić Bakrač, ravnateljica Zračne luke Zadar. Kada je sredinom travnja oblak vulkanske prašine gotovo na tjedan dana paralizirao zračni promet nad Europom, zadarska je zračna luka otkazala 30 letova što je prouzročilo štetu od 400.000 kuna.

Propali planovi u Moskvi

Rus Pavel Novikov noć će provesti na splitskom aerodromu umjesto u svom krevetu u Moskvi jer je otkazan let kojim je preko Beča trebao stići za Moskvu.

- Moji su planovi propali, kasnit ću na posao, nemam impulsa u mobitelu, a nisam ni pri novcu - jadao se Moskovljanin, menadžer prodaje koji je došao u Split pratiti jedriličarsku regatu. Na splitskom aerodromu mogli bi prespavati mnogi od oko 170 putnika čiji su letovi u nedjelju bili otkazani.

- Lufthansa i Austrian Airlines ponudili su svojim putnicima noćenje u hotelu, ali samo su tri putnika to prihvatila, veli Hrvoje Andrijašević, šef prometa zračne luke Split. Croatia Airlines ne nudi putnicima smještaj u hotelu.

Talijanka Ombreta Binda osim za noćenje morala se pobrinuti i za psića. Pokušavala je rezervirati let za ponedjeljak ali se pribojavala hoće li uspjeti naći mjesto za psa. Kako je rekla, u jednom avionu može biti tek jedan pas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:42