KAOS U VARŠAVSKOJ

150 privedenih, 167 policajaca, 500 prosvjednika, 8 sati kaosa. Zašto?

 Dragan Matić/CROPIX

>>> NOVO >>> 19:30 Na slobodi je i gradski zastupnik SDP-a Jurica Meić. Nakon njega pušten je i Dan Špicer.

18:33 Na križanju Gundulićeve i Masarykove policija je oko 18.20 privela još 8 prosvjednika jer su krenuli prema kamionu koji je izlazio iz Varšavske. Radovi u Varšavskoj su na čekanju.

Na istom križanju nalazi se oko 50 prosvjednika, a isto je toliko i policijaca. Prilaz Varšavskoj i dalje je blokiran.

17:30 Teodor Celakoski i Urša Raukar ponovno su pušteni na slobodu.

17:14 U Prvoj policijskoj postaji u Strossmayerovoj, Urši Raukar je pozlilo te je stigla Hitna i u policiji joj pružila liječničku pomoć. Bila je vidno iscrpljena od današnjih turbulentnih događanja.

16:45 - Ministar Karamarko održao je konferenciju na novinare.

- Svjesni smo da dolaze izbori i svi skupljaju političke poene i žalosti da sigurnost koju policija mora osigurati postaje predmet političkih prepucavanja. Problemi oko Varšavske su drugdje i netko se drugi treba dogovoriti. Mi samo provodimo zakon i pravnu državu. Mi ne prosuđujemo da li su dozvole legalne. Iako MUP surađuje s USKOK-om u istragama oko tih dozvola, dok god ne bude drugčije mi moramo pružiti tehničku asisteniciju kad to od nas zatraži grad i ostale mjerodavne institucije - rekao je ministar Karamarko.

Prvi čovjek zagrebačke policije Tomislav Buterin kaže da su zagrebački policajci pružili asistenciju na zahtjev gradskog ureda.

- Podsjećam, grad Zagreb je investitor, a odluku o projektu donijela je Skupština. Angažirali smo ukupno 167 policajaca koji su se međusobno izmjenjivali, a u svakom trenutku na terenu je bilo stotnjak interventnih i temeljnih policajaca.

Zbog opreznog postupanja uvijek su četvorica policajaca micali jednog prosvjednika. Priveli smo 142 osobe i odmah im zabranili pristup tom prostoru u narednih osam dana. Asistenciju smo proveli po članku 7. Zakona o policiji, a mjere zabrane pristupa smo izdali po članku 130. prekršajnog zakona. Dvoje građana tu je mjeru prekršilo odmah po puštanju. Inače, ove godine smo pružili 143 asistencije.

Na pitanje novinara da li se susretao s Horvatinčićem, Buterin je kao iz topa ispalio: Ne, nisam.

No, kad su ga novinari podsjetili da je Horvatinčić viđen u policiji, načelnik zagrebčake policije se naglo predomislio:

- Primam sve građane koji me to zamole, pa tako i Horvatinčića...Susreli smo se prije 20 dana na njegov zahtjev, ali ne mogu vam reći o čemu smo razgovarali.

15:45 - Teodor Celakoski i Urša Raukar ponovo privedeni! Policija ih je dovela u 1. Policijsku postaju. Prilikom izlaska iz policijske marice Raukar je povikala: 'Lažu da smo bili u Varšavskoj, bili smo u Gundulićevoj!'.

15:42 - Iako je prije 20-ak minuta pušten na slobodu Teodor Celakoski je ponovo uhićen. Informaciju su dobili aktivisti kojima se Celakoski javio po izlasku iz policijske postaje.

14:15 - Ljubica Matijević Vrsaljko, pravna zastupnica Sanje Sarnavke izjavila je kako je njezina klijentica prijavljena za kršenje javnog reda i mira u grupi.

- Sanja je borac i vjeruje da se bori za pravu stvar. Također, nije se potužila na postupanje policije.

Dodala je i kako je Sarnavka uhićena je oko 9 sati te da je upravo završilo njeno ispitivanje, kao i svih privedenih aktivista u 1. Policijskoj postaji.

13:56 - HNS-ova Vesna Pusić u Saboru je zatražila stanku od pet minuta zbog policijskog djelovanja u Varšavskoj. Predsjednik Sabora Luka Bebić to je odbio.

Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine, najavio je izvanredan sastanak predsjedništva na kojeg bi se trebali odazvati svi potpredsjednici Skupštine i predsjednici kluba zastupnika.

Zelena akcija i Pravo na grad sazvali su konferenciju za novinare u 15 sati, a gradski SDP izvanrednu sjednicu predsjedništva u 17 sati, zatvorenu za javnost.

12:53 - Demantirana informacija da je uhićen Boris Šprem.

12:48 - Uhićeni Edo Popović i glumac Vili Matula. Tko legne pred kamion koji dođe na gradilište, završi u policijskoj 'marici'. Radovi u punom jeku.

12:01 - Prema informacijama s kojima trenutno raspolažemo, navodno je uhićen i Boris Šprem.

11:31 - Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem pokušaj je proći do Varšavske međutim policijski kordon ga nije želio pustiti.

- Pustite me da hodam svojim gradom - ljutito je Šprem rekao policajcima.

11:25 - Iz policijske stanice u Bauerovoj javio nam se privedeni Josip Kregar. Kako kaže, nalazi se u dobrom društvu i iščekuje za što će ga osumnjičiti.

- Sjedili smo u Varšavskoj, došli su policijski djelatnici i nas četiri ili pet digli i odnesli u ‘maricu’. Čast mi je biti na ovoj strani - rekao je Kregar.

10:50 - Policijski izvještaj navodi kako je do sada uhićeno 27 aktivista koji mogu biti zadržani 12 sati.

- Prosvjednici imaju dozvole za javno okupljanje, no su neki ugrožavali vlastite živote ležući pred kotače kamiona pa smo ih maknuli radi njihove sigurnosti - ističe policija.

Gundulićeva je ulica zatvorena za promet.

10:39 - Policija uhitila i Josipa Kregara. Svoj dolazak u Varšavsku su najavili brojni političari među kojima i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. Ističu kako se neće maknuti dok radovi ne prestanu makar i pod cijenu uhićenja.

10:30 - U potpunosti je zatvorena Masarykova ulica i Gundulićeva od Zelenog vala do Ilice. Nastavljaju se privođenja prosvjednika.

10:10 - Stiglo policijsko pojačanje. Naš novinar pred I. Policijskom postajom na Zrinjevcu javlja kako su se četiri policijska kombija s 25 policajaca upravo parkirala pred zgradom. Pripadnici redarstvenih snaga oblače zaštitnu opremu, 'kornjače', te kreću prema Varšavskoj.

9:55 - Policija je, prema informacijama koe imamo u ovom trenutku uhitila i SDP-ove zastupnike u Gradskoj skupštini Juricu Mejića i Dan Špicer.

9:25 - Policija uhitila devetero aktivista koji su pružali pasivni otpor. Aktivisti su sjeli na cestu na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice te tijelima spriječavali građevinske radnike da započnu s radom.

Varšavska je potpuno blokirana i policija ne dopušta građanima prolaz.

8:00 - Iznenadnom akcijom policije prekinut je višemjesečni otpor aktivista u Varšavskoj. Policija je u četvrtak rano ujutro uhitila nekolicinu aktivista koji su pružali pasivni otpor .

Kao i prethodnih nekoliko puta , policija je u ranim jutarnjim satima došla u Varšavsku kako bi što manje svjedoka bilo prisutno nasilnom odvođenju aktivista. Noćas se to dogodilo oko 4:30 sati. Policija ističe kako je akcija započeta na pisani zahtjev za asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kako bi se osiguralo područje izvođenja radova.

PROČITAJTE SVE O BORBI AKTIVISTA PROTIV GRADNJE U VARŠAVSKOJ

Pogledajte INTERAKTIVNU KARTU - Bitka za Varšavsku

- Asistencija je spomenutom Gradskom uredu pružena sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, odnosno policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva mjerodavnog državnog tijela obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora - stoji u policijskom priopćenju objavljenom na službenim stranicama MUP-a .

Prema prvim informacijama, privedeno je petero aktivista. Među uhićenima su i glumica Urša Raukar i predsjednik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski , ali i jedan od stanara Varšavske.

U međuvremenu, građevinski su radnici srušili stabla u Varšavskoj te uklonili svjetiljke ulične rasvjete kako bi gradnja silazne rampe u podzemnu garažu projekta Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića mogla započeti. Sama Varšavska ulice sada je pod policijskom blokadom te ju osigurava više od stotinu pripadnika redarstvenih snaga.

- Zgranuti smo jer smo prije svega dva dana tražili da Holdingove tvrtke ne sudjeluju u radovima. Zrinjevac je posjekao svo drveće unatoč tome što se najavljivalo da će ih se premjestiti. Ljuti smo na SDP i državnu vlast koja je to dopustila. I nevjerojatno je da policija s jedne strane istražuje slučaj Varšavske dok drugi dio dopušta radove. Takva odluka se može donijeti samo na najvišoj razini, barem od strane ministra Karamarka. Ne mogu vjerovati u kojoj državi živim i u kojem gradu - izjavio je Tomislav Tomašević iz udruge Zelena akcija.

U Varšavskoj se okuplja sve više i više prosvjednika, a podršku su im došli pružiti i SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Jurica Mejić, nezavisni zastupnik Pero Kovačević te HNS-ovka Morana Paliković Gruden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:35