SUĐENJE ZA SUDAR MIG-OVA

‘Ne zamjeram vam iako sam jedva preživjela’

Marija Klipa, koju je pogodila krhotina rakete, razgovarala je prije suđenja s optuženima Igorom Trošeljom i Marijanom Kudlikom
 Robert Fajt/CROPIX

Na Općinskom sudu u Karlovcu počelo je suđenje pilotima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku, za sudar MiG-ova iznad Plaškog u rujnu 2010. godine.

Tom prilikom iz jednog je zrakoplova ispaljena raketa od čijih je krhotina teško ranjena Marija Klipa (74) dok je obavljala poljoprivredne poslove, nedaleko od kuće u Pothumu Plaščanskom brala je krumpir. Starica im ništa ne zamjera, dapače, čekanje rasprave u hodniku suda proveli su u ugodnom razgovoru.

Iza zatvorenih vrata

Nakon što ih je sutkinja Elma Kaleb Mamić pozvala u svoju sudnicu, rekla je da je zaprimila MORH-ov zahtjev da suđenje zatvori za javnost, s obzirom na to da će tijekom postupka biti iznesene brojne informacije klasificirane državnom tajnom. Odvjetnici na to nisu imali prigovora, a to je značilo da raspravu ne mogu pratiti mediji, odnosno novinar Jutarnjeg, koji je bio jedini njihov predstavnik, te dvije porotnice, koje su također isključene, pa je rasprava nastavljena iza zatvorenih vrata.

Ono što smo uspjeli doznati jest da je počeo dokazni postupak u kojem je saslušana svjedokinja Marija Klipa na okolnosti ranjavanja. Tijekom dokaznog postupka koji se nastavlja u svibnju bit će dalje ispitivani svjedoci i vještaci.

Letjeli mimo propisa

Tužitelj je pilotima pročitao optužnicu kojom ih tereti da se 23. rujna 2010. od 12.30 do 12.48 sati na području vojnog poligona Eugen Kvaternik Slunj tijekom provođenja vojne vježbe nisu držali Pravila o letenju Oružanih snaga.

Piloti su “postupajući suprotno navedenim odredbama pristali dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookrivljenik (Trošelj) letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik (Kudlik), došlo je do sudara aviona i do lansiranja raketa drugookrivljenikova aviona koje su teško ozlijedili Mariju Klipu. Jedan avion približio se previše drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona”.

Suđenje pilotima trebalo se održati na Županijskom sudu, ali je na pripremnom ročištu kod sutkinje Sande Janković županijska državna odvjetnica Gordana Križanić promijenila pravnu kvalifikaciju kaznenog djela iz optužnice, i to kako bi je prilagodila novom Kaznenom zakonu, po kojem im je zapriječene kazna do 10 godina zatvora, a ne do 12 kao do tada, pa je postupak prešao u nadležnost nižestupanjskog suda.

Djelatne vojne osobe

Dvojica pilota na suđenje su došla kao djelatne vojne osobe na službi u Oružanim snagama RH na mjestu pilota aviona u Protupožarnoj eskadrili (Trošelj), odnosno u eskadrili borbenih aviona (Kudlik).

Marija Klipa: Ja od ovoga nemam ništa

Ja od svega ovoga nemam ništa, dosta mi je istrage i suda i liječnika, imam premalu mirovinu za sve te troškove, rekla nam je Marija Klipa.

No, iz MORH-a su nam potvrdili da joj je, nakon što je odbila nagodbu s MORH-om, Općinski sud u Zagrebu dosudio 350.000 kuna odštete, zajedno s kamatama od podnošenja zahtjeva. Dosad joj je isplaćeno 461.750,68 kuna glavnice i kamata, ali to vjerojatno neće biti konačni iznos jer je podnijela i novu tužbu kojom potražuje i mjesečnu doživotnu rentu te isplatu novog jednokratnog iznosa s kamatom. Osim toga, traži i naknadu štete u visini mjesečne rente za razdoblje od 15 godina za koje vrijeme se očekivala njezina radna sposobnost, sveukupno oko 1,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:18