PRVA TUŽBA ZBOG HOMOFOBIJE

`Ismijavaju me na poslu i ne daju mi napredovati. Zato što sam gay'

Dario Krešić podnio je tužbu na Općinskom sudu u Varaždinu protiv ustanove u kojoj radi zbog diskriminacije i uznemiravanja na račun njegove seksualne orijentacije, a tužbi će se pridružiti i udruge Kontra te Iskorak
 CROPIX

VARAŽDIN - Dr. sc. Dario Krešić, viši asistent na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, podnio je tužbu na Općinskom sudu u Varaždinu protiv ustanove u kojoj radi zbog diskriminacije i uznemiravanja na račun njegove seksualne orijentacije, a tužbi će se pridružiti i udruge Kontra te Iskorak.

Krešić tvrdi da su ga zbog njegove homoseksualnosti kolege na fakultetu, Željko Hutinski i Božidar Kliček, uznemiravali. U priopćenju udruga Kontra i Iskorak ta su dvojica profesora navedena kao osobe koje su od 2009. godine konstantno zbijale šale i na račun Darija Krešića i ismijavale ga, a ovo će biti prva takva tužba u Hrvatskoj.

Uzeo odvjetnika

- Sve je počelo u veljači 2009., i to s kolegom Božidarom Kličekom. Kada bi me vidio na hodniku, imitirao je moj način govora, govorio bi ženskasto, a Željko Hutinski pred suradnicima mi je dovikivao da se trebam čuvati HIV-a i dobacivao mi da moram koristiti kondome. Bilo je povremeno sitnih podbadanja, obojica su to radila pred drugima, a Hutinski je jednom to sve izveo u fakultetskom restoranu - rekao nam je Dario Krešić, koji je angažirao odvjetnika.

Prije godinu dana Krešićev je odvjetnik dekanu Tihomiru Hunjaku poslao dopis u kojem ga je upozorio na neprimjereno ponašanje dvojice profesora. Krešić objašnjava da mu je bilo neugodno doći “tužakati” kolege, pa je smatrao prikladnijim da dekana kontaktira odvjetnik.

Pozvani na razgovor

- Dekan Hunjak me nakon toga ljutit pozvao na razgovor. Smatrao je da je cijeli slučaj trebao ostati u okviru fakulteta i rekao mi je da, ako mi se ne sviđa na fakultetu, da mogu slobodno potražiti neku drugu instituciju.

Njemu je, uz samo ponašanje kolega, velik problem bilo to što se priča proširila izvan fakulteta. Poslije sam čuo da ih je pozvao na razgovor, nakon čega su mi obojica poslala pismene isprike - ističe Krešić.

Prije godinu dana, kada je dobio pismene isprike, Dario Krešić se ponadao da je to kraj priče. Međutim, ne samo da su se odnosi među kolegama pogoršali nego je Krešić sustavno sprečavan u napredovanju. Dva mjeseca prije nego što je njegov odvjetnik poslao pismo dekanu pokrenut je postupak za Krešićevo napredovanje u docenta. To se, nakon afere, nije dogodilo.

Dopis dekana

- U rujnu sam pisao dekanu da ga pitam što je s napredovanjem, ali ni nakon mojih sedam dopisa do danas mi nijednom nije odgovorio. Cijele sam godine razgovarao s članovima Uprave, a oni su mi povremeno odgovarali da je kriza i da nema otvaranja radnih mjesta, a povremeno da ne znaju što bih trebao raditi na fakultetu. No, neki drugi s kvalifikacijama nižim od mojih su napredovali, a ja sam ostao tamo gdje sam bio prije godinu i pol dana. Javio sam se na tri natječaja. Dugo mi se nitko nije obratio, ali zato mi je danas stigao dopis dekana da se u roku od tri dana očitujem o navodima u medijima o navodnoj diskriminaciji. Prije godinu dana su mi se ispričali, a danas je cijela priča, po njihovim riječima, ‘navodna’ - govori Krešić.

Na pitanje boji li se da će dobiti otkaz, Krešić navodi:

- Da mi nije stalo do ovog posla, tužbu ne bih pokrenuo. Borit ću se i zato sam je odlučio podići.

‘Zanima nas samo stručnost’

U fakultetskom dekanatu navode da se Dario Krešić javio na dva natječaja koja su u tijeku. - Budući da natječaj još traje, ne možemo davati konkretnije informacije, ali možemo reći da ima još kandidata koji zadovoljavaju uvjete i moramo pričekati završetak natječaja. Nas ne zanima seksualna orijentacija, vjeroispovijest ili bilo koja druga osobna stvar u vezi s kandidatima, zanima nas samo stručnost. U svakom slučaju, nastojimo se držati svih etičkih kodeksa, a na to stalno podsjećamo i sve naše zaposlenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 13:05