ŽIVI AMERIČKI SAN

HRVATSKA KOŠARKAŠICA KOJU AMERIKA OBOŽAVA ‘Moj rođak Dino Rađa još i ne zna za mene, ali bi sada mogao čuti’

Tek joj je 19 godina, ali si je kao najkorisnija igračica lige već osigurala mjesto u Dvorani slavnih u Indiani, gdje je čeka Larry Bird

Za Andrijanu Cvitković, 19-godišnju Kraljevičanku, može se reći da živi američki san.

Andrijana, visoka 188 centimetara, košarku je počela igrati još u osnovnoj školi, u klubovima Kraljevica i Riječanka. Srednju je školu završila u američkom gradu Culveru u saveznoj državi Indiani, gdje je pohađala prestižnu Culver Girls Academy, a zahvaljujući odličnim ocjenama i sjajnom sportskom uspjehu u okviru školskog kluba, dobila je stipendiju za sveučilište Dayton na kojem će nastaviti akademsku i košarkašku karijeru.

- Oduvijek mi je bio san igrati košarku u Americi. Za Culver sam čula preko mamina bratića koji živi u SAD-u, rekao je da bih se mogla prijaviti. To je privatna škola koju pohađaju učenici iz SAD-a i cijelog svijeta, a 35 do 40 posto čine stranci. Rekla sam sebi da moram to probati jer je to prilika kakva se dobiva jednom u životu. Primljena sam, dobila sam stipendiju i otišla sam. Mislila sam, pokušat ću barem na godinu dana. Škola mi se jako svidjela i odlučila sam ostati - ispričala nam je Andrijana.

Stipendiju je mlada Kraljevičanka dobila na račun ocjena jer u SAD-u srednje škole ne smiju davati stipendije na račun sporta. Uostalom, kada se prijavila, u Culveru nisu ni znali da igra košarku, ali vrlo brzo trener je otkrio njen talent. Djevojka koja se već tada isticala visinom nastavila je marljivo trenirati u školskom klubu. U potpunosti se prilagodila američkom stilu igre koji se, kaže, razlikuje od europskog - brži je, agresivniji, više fizički...

Posebna nagrada

Postignuti sportski rezultati su impresivni.

- Proglašena sam za MVP lige. Culver je nakon 14 godina osvojio regionalno prvenstvo, a ja sam proglašena za najbolju sportašicu škole koja ima 12 ženskih sportova. Pozvali su me u maturantsku All Star ekipu Indiane, drugu u povijesti škole. Igrale smo dvije utakmice protiv Kentuckyja, jednu u dvorani Indiana Pacersa. Zahvaljujući toj utakmici, za 25 godina bit ću uvrštena u Indiana Hall of Fame, gdje su imena poput Larryja Birda - nabraja svoje uspjehe Andrijana Cvitković, a tu nije kraj.

U svojoj je srednjoj školi treći strijelac u povijesti, sa 1240 postignutih poena. Na utakmici All Star ekipe, u slavnoj dvorani Pacersa, došli su je gledati njezina baka Gordana, mama Sanja i brat Silvio, koji su bili impresionirani kako atmosferom tako i pažnjom koja se posvećuje njihovoj Andrijani. A onda je na poluvremenu uslijedilo novo ugodno iznenađenje.

- Krenula sam prema svlačionici. Znala sam da će se nekoj od igračica dodijeliti nagrada Wooden, koja je ustanovljena u čast velikom treneru Johnu Woodenu, a dodjeljuje se za izniman doprinos izvan košarkaškog parketa. Wooden je osvojio 12 nacionalnih NCAA prvenstava, od toga sedam zaredom. Pripremala sam se zapljeskati svojoj kolegici kad su prozvali mene. Bila sam zbunjena, iznenađena, ali i presretna - govori.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:36