MOLBA AMERIČKIH HRVATA

Gospođo Kosor, nemojte nas i vi razočarati kao premijer Ivo Sanader

Premijerka je održala govor na sveučilištu John Hopkins, nakon kojeg nije bilo pitanja i odgovora. Za onog koji nije politički junkie specijaliziran za Hrvatsku, to je bio vrlo zamoran govor
 Tomislav Krasnec

Za premijerku Jadranku Kosor ovotjedni službeni posjet Washingtonu zaista je izgledao kao lijepi san. Potpredsjednik Joe Biden primio ju je u Bijeloj kući i iskazao javnu podršku ne samo hrvatskim stavovima vezanima uz suradnju s Haaškim sudom, o čemu ponovno ovisi brzina našeg pristupa EU, nego i premijerkinom programu gospodarskih mjera i borbe protiv korupcije.

Primila ju je Nancy Pelosi, vrlo moćna predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa. Dali su joj da govori na sveučilištu John Hopkins, poznatom po studijima međunarodnih odnosa. Sve u svemu, lijepa i uspješna dva dana za hrvatsku premijerku u njezinu prvom posjetu SAD-u. Ali, kao i u svakom snu, pojavi se neki bljesak iz neugodne stvarnosti...

Neformalni prilasci

Za Jadranku Kosor to je možda bio trenutak na prijemu koji su u povodu njezina posjeta organizirali kongresmeni bliski Hrvatskoj. Mnogi su u neformalnoj atmosferi prijema prilazili premijerki, a među njima i jedan mladi Hrvat koji je magistrirao baš na Hopkinsu i radi kao konzultant u Svjetskoj banci.

- Želim vam čestitati, ali reći ću vam da sam prije nekoliko godina isto ovako gledao premijera Ivu Sanadera kako govori u Washingtonu i bio sam fasciniran njegovim fantastičnim nastupom. I onda nas je, nakon nekoliko godina, duboko razočarao. Molim vas, nemojte nas i vi razočarati - rekao je Davor Kunc premijerki.

- Shvaćam što želite reći... Neću vas razočarati - odgovorila mu je premijerka Kosor.

Dugogodišnja Sanaderova zamjenica dobro zna kako su izgledala službena inozemna putovanja bivšeg premijera. Na mnoga od njih, poput odlaska u New York uoči odluke o ulasku Hrvatske u Vijeće sigurnosti, Jadranka Kosor odlazila je zajedno sa Sanaderom. Bio je to stil vladanja u kojem je prema van sve izgledalo divno i krasno, a unutra - sačuvaj Bože. Kosor dobro zna kako je vladao. Kvragu, neke od kontroverznih oduka potpisala je umjesto njega.

Fotograf Biškupić

I Sanader je u Washingtonu držao govor na sveučilištu John Hopkins, i Sanader je srdačno primljen u Bijeloj kući (u Ovalnom uredu kod predsjednika Busha), i Sanader je, kao i sada Kosor, slušao poruke snažne podrške Amerike. Je li se išta promijenilo? Osim, naravno, činjenice da ministar kulture Božo Biškupić više nema bizarnu ulogu službenog fotografa pri takvim posjetima...





Usluge prevoditelja

Kao i Sanaderu, i premijerki Kosor je važno ući u Bijelu kuću i dobiti potporu za Hrvatsku i za program svoje Vlade. Za razliku od Sanadera, Kosor nije tečna u engleskom i treba usluge prevoditelja. Svi njezini govori u Washingtonu bili su na hrvatskom - osim triju riječi, izrečenih na kraju obraćanja na prijemu s kongresnicima: “God bless America!”

Kao i Sanader u vrijeme ulaska Hrvatske u NATO, i premijerka Kosor oslanja se na pomoć američke diplomacije u požurivanju ulaska Hrvatske u EU. SAD, naravno, nema nikakvo pravo glasa kad je riječ o EU, ali ima što za reći o temi koja Hrvatsku može zaustaviti ili propustiti u Europsku Uniju - suradnji s Haaškim sudom, odnosno pitanju tzv. topničkih dnevnika. Američka diplomacija pomogla je ulasku Hrvatske u NATO tako što je uvjerila Sloveniju da bez referenduma ratificira sporazum o tom pitanju.

Američka diplomacija sada je uključena u pitanje topničkih dnevnika tako što šalje jasnu poruku da vjeruje Hrvatskoj kad kaže da je učinila sve u suradnji s Haaškim sudom.

- U samo tjedan dana Amerika je triput jasno rekla da Hrvatska potpuno surađuje s Haaškim sudom i da treba što prije otvoriti poglavlje o pravosuđu i ući u EU. Prvo je to rekao veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, James Foley, zatim posebni veleposlanik za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp te, na kraju, potpredsjednik SAD-a Joe Biden. Američka administracija nije mogla biti jasnija u svojoj podršci Hrvatskoj - prenio je jedan hrvatski diplomat zadovoljstvo čitave premijerkine delegacije nakon susreta u Bijeloj kući.

Kosor je bila s Bidenom u Washingtonu, a američki veleposlanik za ratne zločine s glavnim haaškim tužiteljem na Brijunima - i na protokolarnoj i na operativnoj razini američka administracija širila je svoju poruku da Hrvatska potpuno surađuje s Haagom i da treba ići brže naprijed prema EU.

Dva cilja Vlade

Što brži ulazak Hrvatske u Europsku Uniju najvažniji je prioritet Vlade premijerke Kosor, ali da ne bi ispalo sve kao kod premijera Sanadera, gdje je sve podređeno ulasku u NATO i EU dok u pozadini cvatu korupcija i kriminal, Kosor je u svakoj prilici u Washingtonu naglašavala i druga dva cilja svoje Vlade: borbu protiv korupcije i program gospodarske obnove.

Ovo drugo zahtijeva ogromne rezove u državnoj administraciji i proračunu, pa je Kosor i u govoru na sveučilištu Hopkins jasno naglasila o čemu je riječ: - Moj program gospodarskog oporavka možda je najradikalniji reformski proces od hrvatske nezavisnosti do danas.

Ono prvo, borba protiv korupcije, zahtijeva kazneni progon članova, pa možda i predsjednika Vlade u kojoj je Kosor sjedila kao potpredsjednica, ali i članova bivše Vlade koju je vodio SDP, što Kosor nije propustila spomenuti u izjavi novinarima na kraju puta: - Vjerujem da ćemo na temelju rada Državnog odvjetništva i podataka koje su dobili iz Amerike uskoro doći i do imena onih hrvatskih državljana koji su primili novac u aferi Daimler Chrylser.

Dame s broševima

Prije odlaska u Bijelu kuću premijerka Kosor je, dakle, održala govor na sveučilištu John Hopkins, ali to bolje zvuči nego što je izgledalo. Ugledna sveučilišta poznata su po tome što razni lideri na njima kao gosti govore nadahnuto, u interakciji s publikom, tako da svi zajedno ponešto nauče. Premijerka Kosor imala je napisan govor pun teških političkih poruka, u velikom mjeri nerazumljivih osobama neistančanog sluha za hrvatske prilike. Nakon govora, nije bilo pitanja i odgovora. Za prosječnog čovjeka, koji nije politički junkie specijaliziran za Hrvatsku, to je bio jedan zamoran govor.

Ali Kosor je bila impresionirana. - Ovo je najvažniji dan u mojoj političkoj karijeri - izjavila je prvog jutra u Washingtonu, odmah nakon doručka s bivšom Clintonovom državnom tajnicom Madeleine Albright. Fascinacija hrvatske premijerke protokolom državničkih susreta bila je vidljiva još u Berlinu, gdje ju je očarao orkestar Bundeswehra, ili u Pragu, gdje je na večeri od predsjednika Obame tražila i dobila autogram na jelovniku.

Fascinacija liderice

Tako je i sada premijerka Kosor bila fascinirana samom činjenicom da ide u Bijelu kuću. Na školama za međunarodne studije, poput one Hopkinsove na kojoj je Kosor govorila, možda bi mogli izučavati što takva olaka, gotovo dječja facinacija liderice jedne zemlje govori o samoj toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:44