ISPOVIJEST KONTROVERZNOG PODUZETNIKA

Golemović prije predaje: Svjestan sam svojih pogrešaka i spreman sam snositi posljedice

Nakon više od godine i pol skrivanja u Bosni i tjeralice, Golemović se predao kako bi mu se sudilo za davanje mita i zloporabu položaja

Dražen Golemović u subotu se 7. svibnja u 8.37 sati na graničnom prijelazu Stara Gradiška dobrovoljno vratio u Hrvatsku i stavio na raspolaganje hrvatskim pravosudnim tijelima kako bi u ponedjeljak 9. svibnja u Rijeci prisustvovao početku sudskog postupka u tzv. aferi Ipsilon u kojoj je prvoosumnjičeni.

Prvotni plan da na granični prijelaz dođe u 10 sati promijenio je prethodnu večer jer su mediji doznali za njegovu nakanu da se jučer u to vrijeme vrati u Hrvatsku.

Zato se dogovorio sa svojim prijateljem, odvjetnikom Gordanom Preglejem, koji je izvijestio nadležna tijela o njegovu povratku u Hrvatsku, da se u sedam ujutro nađu u Banjoj Luci te da se nakon kratke kave zapute prema hrvatskoj granici. Prema dogovoru odvjetnika Pregleja s hrvatskim pravosudnim tijelima, kako bi Golemović u potpunosti poštovao zakonsku proceduru, na granici su ih dočekala petorica predstavnika MUP-a u dva tamnoplava automobila sa zatamnjenim staklima, Fordu Mondeu i Fordu Focusu. Procedura na granici trajala je dvije do tri minute, Golemović je izašao iz odvjetnikova auta, carinici su ga kratko pregledali, sjeo je u neobilježeni policijski Ford Mondeo te su ga predstavnici MUP-a prepratili do pritvora Okružnog suda u Rijeci kamo su stigli već u 11.23 sata.

Nisam htio pritvor

Dražen Golemović (40) izbivao je iz Hrvatske godinu i pol: iz Poreča, gdje živi s obitelji, otišao je u Banju Luku nekoliko dana nakon što je 9. listopada 2009. pušten iz riječkog pritvora u kojemu je tijekom predistražnog postupka proveo pet mjeseci zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

- Vratio bih se ja i ranije da je riječki sud prije zakazao početak suđenja. Iz Hrvatske sam otišao potpuno legalno, a vraćam se neposredno uoči suđenja jer poštujem zakone - objašnjavao je Golemović večer prije povratka.

- No, zaista nisam želio potpuno bezrazložno sve ovo vrijeme biti u pritvoru. Zato sam iskoristio svoje zakonsko pravo i u listopadu 2009. otišao u BiH, čiji sam također državljanin jer sam rođen u Derventi, te tamo pričekao početak suđenja.

U međuvremenu je, naime, Županijski sud u Rijeci za njim raspisao tjeralicu, a budući da ima dvojno državljanstvo, BiH ga nije mogla izručiti Hrvatskoj. Odlučio je doći na početak suđenja, po optužnici za korupciju i poticanje službenih osoba na nezakonite radnje, koju je Državno odvjetništvo podiglo protiv njega i još sedmero osumnjičenih, lokalnih policajaca, općinske državne odvjetnice te djelatnika Carine i Porezne uprave.

Drugookrivljeni, trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni - Nedjeljko Mijošek (43), Sonja Štević-Mijošek (41) i Željko Muller (34) - policajci su iz Poreča. Petookrivljeni Silvano Legović (39) carinik je iz Pule, a sedmookrivljeni Ivica Šoštarić (31) kontakt-policajac iz Poreča.

Oni su optuženi da ih je Golemović kao službene osobe poticao da mu pribave neimovinsku korist, iskoriste svoj položaj i prekorače granice svoje ovlasti.

Oni su mu davali službene informacije i činili usluge, poput uvida u policijsku i carinsku evidenciju pojedinih osoba, provjera registarskih oznaka, zapisnika o fizičkom sukobu dva radnika na gradilištu...

Neimovinska korist

I šestookrivljeni Ante Bralić (33), bivši djelatnik Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u te jedan od vozača bivšeg premijera Sanadera, optužen je da ga je Golemović kao službenu osobu poticao da mu “pribavi neimovinsku korist, iskoristi svoj položaj i prekorači granice svoje ovlasti”.

Bralić je optužen da je Golemoviću dao broj mobitela ministra turizma Damira Bajsa (što je Golemovića zamolio načelnik jedne istarske općine), zatim da ga je nekoliko puta u Zagrebu vozio u službenom MUP-ovu automobilute da je njegovo vozilo proveo kroz gužvu na autocesti od Jastrebarskog do Lučkog, vozeći ispred njega u službenom automobilu s upaljenim zvučnim i svjetlosnim znakovima.

Skupljao informacije

Osmookrivljena Davorka Smoković (52) bila je općinska državna odvjetnica u Pazinu, a optužena je da je pokušala utjecati na policijskog inspektora Odjela gospodarskog kriminaliteta iz Pazina da prestane istraživati Golemovića te da je od njega na dar za Božić dobila ogrlicu od 14-karatnog bijelog zlata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:32