DOBRI RESTORANI 2012.

FOTO Prva top lista koja ocjenjuje ukupno zadovoljstvo gostiju: Ovo je 100 NAJBOLJIH restorana u Hrvatskoj!

300 stručnjaka mjesecima je glasalo za najbolje u hrvatskim regijama, a konačni rezultat je prva prava top-lista hrvatskih restorana

'Dobri restorani' zavodljiva su priča. To nije samo priča o mjestima gdje se odlazi jesti, to je priča o stotinama uspjelih juha, milijunima koraka napravljenih oko štednjaka, tisućama žličica raznih začina, paletama najraznovrsnijih boja i nebrojivom nizu zanosnih mirisa. “Dobri restorani” su priča o trenucima kada se zbog ugode okusa zatvaraju oči, sitno mrmlja od užitka i čini kako svijet postaje nestvarno mjesto.

Anonimno glasanje

U petak navečer je više od dvije stotine osoba, kuhara, vlasnika restorana i njihovih gostiju s nestrpljenjem čekalo objavu liste najboljih restorana i pobjednika jedinstvenog nacionalnog natjecanja, proglašenje nositelja ovogodišnje titule “najboljeg restorana”. Izbor Dobri restorani nastao je u suradnji Jutarnjeg lista i Vinarta Saše Špiranca, uz partnera Zagrebačku banku, a u projekt se uključilo i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

Pobijedio je Bistro Apetit, proglašen je najboljim hrvatskim restoranom i najboljim restoranom u Zagrebu što je vlasnicu, Sanju Cabalier, iako se opravdano nadala dobrom pozicioniranju, ipak iznenadilo tako da je propustila svaku priliku dodatno, a bilo bi i suvišno, reklamirati Apetit te je, kao da je primila gurmanskog Oscara, samo u nekoliko riječi ponavljala, “hvala”.

Organizatori natjecanja su, kako bi osigurali demokratičnije i točnije rangiranje restorana, podijelili Hrvatsku na pet regija, a više od 300 glasača, poznavatelja restorana i dobre hrane, gurmana i iskrenih uživatelja u finom, raznih gastroblogera, kuhara, kritičara, vinara, ugostitelja i redovnih posjetitelja, rangiralo je ponuđene restorane. Svi su glasali anonimno, koristeći specijalni softver i tako se, temeljeno na načinu odabira poznate liste San Pelegrino World’s 50 Best Restaurants, došlo do liste od 100 najboljih hrvatskih restorana. - Iza posljednjega se nalazi sljedećih 200 stotine restorana koji su osvojili manje bodova - kazao je Saša Špiranec okupljenima na proglašenju liste “Dobri restorani”, predočavajući koliko je posljednji restoran, u stvari, visoko pozicioniran.

- Svakoga dana krećemo iz početka, svakoga se dana borimo da bismo osvojili naklonost gostiju i pružili im zadovoljstvo - kaže Danijela Kramarić, vlasnica Plavog podruma iz Voloskog, najbo-ljeg restorana na području Istre i Kvarnera. - Pohvala gostiju, a ovo je priznanje takvo, ono je što nas najviše motivira - kazala je komentirajući priznanje.

‘Možemo još bolje’

Iako se nije pojavio u Zagrebu, vlasnik legendarne dubrovačke Nautike, Mato Đurović je proglašenje prvog mjesta među restoranima u Dalmaciji, pratio na internetu iz - restorana. Nije krio zadovoljstvo zbog nagrađenog truda i dugogodišnje pažnje posvećene gostima koji su ga, ne zbog zahvale nego realno i sebično, kao što gosti restorana moraju činiti kada anonimno ocjenjuju, vrednujući razne kriterije rangirali na pobjednički tron.

- Ne postoji drugi način napredovanja restorana nego s gostima, a to znači da nam trebaju, jer tek ako nas prate, dolaze u restoran, mi možemo biti bolji - kazao je Branimir Tomašić, vlasnik Male hiže, restorana pokraj Čakovca u kojem jelovnik mijenjaju sezonski, dopunjujući klasike s novim idejama pa se tako ovog proljeća u rižotu od šparoga nalaze tratinčice, maslačci i jagode.

Vodič u svibnju

Željka Kovčalija, vlasnica restorana Hotel Dunav u Iloku, ponijela je priznanje najboljeg restorana na području Slavonije i Podunavlja. Njeni su pak, kuhari, u Zagreb nosili recepte, i puno značajnije, umijeće kuhanja koje su i pokazali gostima na domjenku nakon proglašenja pobjednika. Kovčalija se, umjesto da se prepusti trenutku uživanja u slavi, zajedno s kuharima zatvorila u kuhinju kako bi bila s njima.

Ističe kako je kompletno osoblje zaslužno za priznanje koje je restoran osvojio, priznajući kako se ipak nadala dobrom plasmanu budući da su i njeni kuhari pozvani na proglašenje najboljih restorana.

Kompletan vodič kroz najbolje hrvatske restorane, Dobri restorani 2012., pojavit će se u knjižarama i na kioscima tijekom svibnja, a izaći će pod okriljem Like Croatia, novog hrvatskog brenda za turističko izdavaštvo.

Dobri restorani 2012: Top lista 100 najboljih restorana u Hrvatskoj

(kliknite na sliku za pregled)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:09