EKSKLUZIV NEDJELJNOG

FOTO Prolazim pokraj osiguranja. Pokraj nas prolazi kraljica. Royal Ascot je najvažniji britanski društveni događaj godine

ZAGREB - Na Royal Ascot ide se utorkom, objasnila mi je prijateljica Emma dok je pogledom po policama svojeg ormara tražila odgovarajući šešir za mene. Očekivano, kako i priliči pravoj lady, pripadnici britanske aristokracije, Emma ima više desetaka šešira i dvostruko više prigodnih haljina.

Nije bila osobito rječita kada sam je pitala za razlog, ali utorak je očito dan za odabrane, kada se Royal Ascot puni Britancima s titulama ili barem dovoljno novca da kompenziraju nedostatak titule. Zaključujem da se na Royal Ascot ide utorkom jer tada dolaze oni koji si mogu priuštiti da ne rade taj dan.

Kraljevska obitelj

Kao i svi najvažniji događaji u Ujedinjenom Kraljevstvu, i Royal Ascot vezan je uz kraljevsku obitelj. Bez njezinih članova ovo bi bila tek jedna od najvećih staza za konjičke utrke u Engleskoj za koju bi, osim zaljubljenika u sport, malo tko znao. Ipak, zbog posjeta kraljice, selo Ascot u pokrajini Berkshire, udaljeno uobičajenim danima oko sat vremena od Londona, a za vrijeme utrke dva, postalo je mjesto najvažnije konjičke utrke na svijetu koju svake godine posjeti više od 300.000 ljudi. Ove godine slavi treće stoljeće postojanja.

Naime, 1711. kraljica Anne odlučila je svoju ljubav prema konjskim utrkama pretvoriti u društveni događaj. Tri stoljeća kasnije i ja sam se našla u koloni na putu za Royal Ascot.

Kako se obući

Pravilo o odlaženju utorkom samo je jedno od mnogih nepisanih, i još toliko pisanih pravila o najvažnijem društvenom događaju sezone. “Predstavnik Njezina Veličanstva želi istaknuti da će samo formalna dnevna haljina sa šeširom ili odgovarajućom zamjenom biti prihvatljiva. Haljine otvorenih ramena, vezane oko vrata, uskih naramenica s manje od jednog inča i minice smatraju se neprihvatljivima.

Od muškaraca se traži da nose ili crno ili sivo dnevno odijelo, uključujući prsluk, s cilindrom. Gospoda mogu skinuti šešir u restoranu, privatnoj loži ili privatnom klubu.” Pravila su pravila. A ja sam mislila da će samo šešir biti problem. Ipak, Emma i njezin suprug plave krvi pobrinuli su se za to da moja haljina bude dovoljno jednostavna, a ipak elegantna, da dotiče koljena i prekriva ramena. Ipak je ovo iznimno važan događaj u njihovu kalendaru da bi ga netko u društvu narušio neprimjerenim izgledom.

Naime, izgled je vrlo važan za odlazak na Royal Ascot; svakoj je dami cilj izgledati tako dobro da je zapaze fotografi i da bude uvrštena u jedan od modnih editorijala. Olivia Inge, poznata britanska manekenka, za Nedjeljni Jutarnji objašnjava da pri odabiru odjeće za Royal Ascot uvijek treba početi sa šeširom. “Šešir je najvažniji! Prema njemu se bira haljina. Ove godine u modi su sedamdesete, dakle cvjetni detalji i čipka”, govori Olivia. Zajedno sa Suzy Perry, novinarkom, za BBC komentira modnu stranu ovogodišnjeg Royal Ascota.

“Smisao je dobro se osjećati u odjeći i šeširu i odlično se zabaviti. Ovo je najvažniji događaj godine u društvenom kalendaru”, dodaje Suzy Perry.

Čekajući da događaj počne, čini mi se da Royal Ascot manje-više izgleda baš kao što ga je, prije tristo godina, zamislila kraljica Anne. Naime, moje promatranje svako malo prekine netko iz naše skupine tko mi detaljno opisuje što će se dogoditi u sljedećih nekoliko minuta. “Sada popij čašu šampanjca!” govore mi. “Hvala, malo kasnije ću”, odgovaram. “Ne možeš kasnije! Za pet minuta stiže kraljica. Za sedam minuta počinje kraljevska procesija. Poslije toga se idemo kladiti. Onda počinje utrka”, nabrajaju.

Namještam posuđeni šešir, posebno pazim na njega jer znam da je koštao više od moje mjesečne stanarine i činim kako mi je rečeno. Zaista, pet minuta nakon toga ispred nas se stvori kraljica Elizabeta II. Vidim je kako iz kočije maše jedinstvenim stilom te princa Philipa koji je nekidan proslavio devedeseti rođendan. Okupljeni se guraju da izbliza vide kraljicu. Ta će povlastica ipak pripasti onima koji su, barem na neki način, biski kraljici.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:17