NOVA KNJIGA OTKRIVA > NEDJELJNI PRVI SAZNAJE:

Eva je bila gospodarica kuće. Vikala je na Hitlera kada bi kasnio na večeru i ušutkivala ga kada je previše pričao!

Jednog dana 1929., 40-godišnji Adolf Hitler , vođa Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije, ušetao je u studio svog osobnog fotografa Heinricha Hoffmana. Srdačno je izljubio vlasnika, dugogodišnjeg prijatelja, i upustio se u kurtoazni razgovor o političkoj svakodnevici koja ga je tištila.

Zastao je usred rečenice. Preko Hoffmanova ramena ugledao je novu zaposlenicu, predivnu plavušu, sedamnaestogodišnju Evu Braun . Prestao je govoriti. Prijatelj ga je pokušao drmnuti iz transa, ali Hitler se zaljubio. Eva je, naravno, također zastala, impresionirana političkom veličinom koja se našla pred njom. Hitler je tada još bio zvijezda u usponu, daleko od bestijalnog krvoloka koji će postati koju godinu kasnije.

Ljepotica i monstrum

Tako je počela ljubavna veza monstruma i ljepotice, Adolfa Hitlera i Eve Braun. Barem tako tvrdi povjesničarka Heike Götermaker koja je upravo objavila prvu pravu biografiju Hitlerove ljubavnice pod nazivom “Eva Braun: život s Hitlerom” i prvi put otkriva dosad nepoznate detalje iz privatnog života njemačkog poglavnika, pušta svjedoke vremena (jer je većina korespondencije između ljubavnika uništena prije njihova zajedničkog samoubojstva pred sam kraj rata) da pričaju njihove priče i tek tu i tamo uskače kako bi se, možda i previše, ogradila od događaja, kao da čitatelj nije svjestan da knjiga ne odražava njezine osobne stavove, nego povijesne činjenice.

No s obzirom na to da se većina recenzija u liberalnijim novinama oduševljava upravo nad njezinim pretjerano defanzivnim pristupom, u kojem ne želi komentirati povijesna događanja poput masovnih pokolja Židova jer ih Eva ne spominje u 20 stranica pronađenog dnevnika. To opravdava činjenicom da je moguće da to nije autentični dnevnik.

Eva je bila djevojka iz niže srednje klase, jedna od tri sestre, čistog arijevskog podrijetla. Hitler je osobno naredio svojim suradnicima da istraže njezino obiteljsko stablo ne bi li se potkrao neki daleki židovski rođak. Hitler i Eva su sve više vremena provodili zajedno, no kako nema živućih svjedoka njihove rane romanse, malo toga je poznato o počecima dijabolične ljubavi. Eva je, vrlo vjerojatno, od samih početaka bila spremna za brak. Mlada djevojka bila je posve opčinjena političarom na vrhuncu slave i željela ga je samo za sebe. No brak se neće dogoditi sljedećih 16 godina. Osim toga, Hitler je imao drugu ženu. “Oženjen sam za njemački narod i njegovu sudbinu!… Ne, ne smijem se ženiti. Ne mogu!” često je govorio u raznim prilikama, u javnosti, svom narodu kada bi ga pitali hoće li se ikada skrasiti i zasnovati obitelj. No to ga nije spriječilo da ima tajnu i strastvenu ljubav sa strane.

O Hitleru se tijekom godina nakon njegova dolaska na vlast često nagađalo koje je seksualnosti. Kako se nikada nije ženio, niti je viđen na poznatim nacističkim orgijama, a bome ni sa ženom pod rukom na nekom od brojnih skupova stranke, govorilo se da je homoseksualac. Drugi su tvrdili da su ga pouzdano vidjeli sa ženama i da mora biti heteroseksualan. Skeptici su se priklonili objema stranama i odabrali biseksualnost. Govorilo se da je impotentan, da je u Prvom svjetskom ratu ostao bez testisa, a možda i penisa. Spominjali su se i razni fetiši, od uobičajenih do krajnje bizarnih poput coprophilije (seksualno uzbuđenje izmetom). No sve je to ostalo na raznim tračevima, koji su dolazili što iz redova najbližih suradnika, a što od protivnika. 20 stranica izgubljenog dnevnika Eve Braun ne spominje Hitlerovu seksualnost. Tek u nekoliko redova zapisuje: “Provela sam dva neopisivo predivna sata s njim do ponoći”.

Samoubojstvo

Tih godina dok su se nacisti borili za vlast, Hitler nije imao previše vremena za Evu Braun. Bio je zaokupljen drugim stvarima, od pobjede na izborima i preuzimanja vlasti (što su mu uvelike omogućile političke odluke Sovjetskog Saveza koji je podijelio njemačke komuniste i socialdemokrate, i tako prepolovio glas ljevice), preko okupljanja masa, do progona Židova.

Te su obaveze Hitlera često držale podalje od doma u Münchenu, gdje je Eva živjela s roditeljima, radila u fotostudiju i željno iščekivala povremene posjete najpoželjnijeg udvarača u zemlji. No povremeni posjeti nisu joj bili dovoljni. Bila je tužna i depresivna bez svog ljubavnika. Postoje dokazi, kaže autorica, da se Eva pokušala ubiti 1932. Tri godine poslije pokušala je ponovno kada je pomislila da je Hitler izgubio interes za nju. Već je njezin prvi pokušaj vođu nacista podsjetio na njegovu nećakinju Geli Raubal koja se uspješno ubila 1931. Najužem krugu suradnika se povjerio: “Moram paziti na nju. Ovakvo nešto se ne smije ponoviti.” No sve je ostalo na praznim riječima. Tek ga je drugi pokušaj probudio i tada se cijela veza promijenila. Hitler je već bio najmoćniji čovjek Njemačke, ali je svejedno pazio da ne bude viđen s Evom u javnosti. Poklonio joj je vlastiti stan u Münchenu i odvajao sve više vremena za nju. Čak bi si povremeno dopustio da budu viđeni i zajedno.

Polako je postajala kancelarova ljubavnica i u očima nacije. Postala mu je stalna pratnja i uvijek je bila negdje u sjeni, pogotovo dok je Hitler obavljao dužnosti po Münchenu iz kojeg je rijetko i nevoljko odlazila. Autorica se neprestano u knjizi pita je li Eva dijelila politička stajališta i svjetonazor svog ljubavnika. No to je pitanje zapravo retoričko. Zašto ne bi dijelila? Eva je ipak bila mlada, neiskusna i neobrazovana djevojka okružena nacistima - njezin ljubavnik, otac i šef, svi su bili funkcionari u partiji.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:25