CRKVENI SKANDAL GODINE

EKSKLUZIVNO Iskaz pohotnog župnika: Djevojčice su tražile seks i novac, seksali smo se u župnom uredu. Nikad utroje!

Sve je počelo na inicijativu djevojčica koje su mi preko SMS poruka nudile seks i za to tražile tisuću kuna - rekao je fra Ante Madunić (61), bivši župnik u Prološcu Donjem, priznajući pred istražnim sucem spolni odnos s dvije 17-godišnje župljanke.

Njegov je iskaz o slatkom životu s maloljetnicama u župnom dvoru Župe sv. Mihovila u Prološcu Donjem kod Imotskog bio štur, govorio je u grču, kajući se i priznajući krivnju u želji da sve što prije završi.

- Seksali smo se u župnom dvoru, s obje sam djevojčice nekoliko puta imao spolne odnose, nikad utroje, i za to sam im svaki put platio traženih tisuću kuna - priznao je fra Ante sve što mu se stavlja na teret. Potvrdio je da je preko mobitela s maloljetnim djevojkama razmjenjivao lascivne poruke, pa i to da je jednoj od njih preko mobitela poslao fotografiju svoga spolnog organa. Njegovo priznanje prava je sreća za tužiteljstvo koje bi se našlo na mukama da je moralo dokazivati da je spolni organ baš župnikov. Koji bi sudski vještak i na koji način to mogao utvrditi?

Na samo 700-tinjak stanovnika Prološca, općine pet kilometara udaljene od Imotskog, u srcu Dalmatinske zagore, tri su katoličke crkve. Nedjeljna je misa zakon, a mjesni svećenik za mnoge i više od zakona.

Suočeni s iskazom

Baš zbog svega toga mještanima pobožnog Prološca teško je, gotovo nemoguće povjerovati da je njihov dugogodišnji župnik seksualno napastovao ovdašnje maloljetnice. Čak i kada ih suočimo s njegovim iskazom u kojem je priznao seks s barem dvije maloljetne mještanke, u nevjerici vrte glavom. Barem oni stariji. Mlađi su, čini se, dobro upućeni u fratrove nepodopštine. I djevojčice i njihove roditelje župnik je, priznaje u iskazu, poznavao godinama. Osam ih je godina gledao kako odrastaju, s roditeljima su dolazile na misu, kod njega su pohađale vjeronauk, baš on ih je pripremao za primanje svetih sakramenata, a djevojke su često pomagale u čišćenju i održavanju župnog dvora, no za to im, rekao je, nije davao novac. Znao je da je obitelj jedne od djevojčica lošeg imovnog stanja pa je obitelji pomagao i prije nego što je toj djevojčici plaćao za seks.

- Još su mi se dvije maloljetnice nudile za novac preko mobitela, ali te sam dvije odbio - rekao je suspendirani župnik koji nije obrazlagao detalje. I te su djevojčice iz susjedstva, čule su valjda da svećenik daje novac za seks pa su se ponudile i one, ali nije prihvatio.

- Novinari, ha - pita nas već u prvim minutama našeg posjeta Prološcu mladi konobar kafića u centru malenog mjesta. Smije se, dobro zna zašto smo došli. U pola glasa, da ne čuju stariji gosti, govori nam da fra Ante već godinama čini jedno te isto, samo što se sada za to doznalo. - Dolazile su mi ovdašnje cure i pokazivale poruke koje im je slao. Slao im je, među ostalim, i fotografije koje su mi pokazale - sada već ozbiljnije govori mladić.

Što je na njima, pitamo.

- A što mislite. Kita - odgovori mladić i prasne u smijeh. Kaže da se znalo za fratrove sklonosti, ali se nije znalo da postoje djevojke koje su voljne s njim otići u krevet.

Ako je vjerovati mještanima, to su činile isključivo iz materijalnih pobuda. Vozimo se slabije naseljenim dijelovima Prološca. U polju, okupan znojem i opaljen podnevnim suncem, mještanin slaže sijeno u prikolice.

Izleti s djevojčicama

- Čitam sve što se piše i mogu vam reći da nije baš sve istina, ali 90 posto jest. I samim roditeljima bilo je čudno što je fra Ante dovozio djevojke kući, nekad i poslije 22-23 sata. Znao bi uzeti po tri djevojke i s njima otići ‘na izlet’. Kupovao im je bonove za mobitel, nekima je poklanjao i mobitele...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:47