NAJLUĐI GRADONAČELNIK NA SVIJETU

Dragan Marković-Palma: ‘Mojim građanima sve je besplatno! Dao sam im vodeni park, zoološki sa žirafama, a svaki novi bračni par dobije 3000 eura!'

Prošle godine, početkom ljeta, bez obzira na to što Srbija još nije dobila ni datum početka pregovora o pristupanju Europskoj Uniji, Jagodinu je uveo u Europu, a u rujnu, zahvaljujući njemu, Srbija je dobila izlaz na more. Uhvatio se u koštac s bijelom kugom: skupio je stotinjak okorjelih neženja, starijih od 38 godina i na “večer ljubavi” doveo im isto toliko djevojaka iz 43 mjesta diljem Srbije. Priredio im je gala večeru i ples, a onda ih, nakon mjesec dana, potrpao u autobuse i poslao u Grčku, u hotel s pet zvjezdica, u “all inclusive” aranžmanu, da se zbliže i bolje upoznaju. Onima koji se nakon toga vjenčaju obećao je 3000 eura, a kad dobiju dijete još 1200.

Janje za Đurđevdan

Svakoj romskoj obitelji u Jagodini za Đurđevdan pokloni janje. Sjednice skupštine općine, kojima predsjedava, traju i manje od 10 minuta. Godišnje primi više od tisuću građana, a probleme zbog kojih mu dolaze, rješava za nekoliko sekundi. Nađe im posao, pomaže u plaćanju računa za struju ili vodu, ili za kupnju lijekova koje nisu na listi besplatnih. U Jagodini je napravio Zoološki vrt, nabavio žirafu, sagradio 20 milijuna eura vrijedan Akva park, prvi u Srbiji. Zahvaljujući njemu Jagodina je dobila i jedan od šest muzeja voštanih figura u Europi. Građani ga obožavaju, a u rodnom Končarevu, selu nadomak Jagodine, na prošlim je izborima dobio 97 posto glasova.

Sve to učinio je osebujni Dragan Marković Palma, zastupnik u srbijanskom parlamentu, predsjednik stranke Jedinstvena Srbija i gradonačelnik Jagodine, grada na pola puta između Beograda i Niša, koji se u Jugoslaviji zvao Svetozarevo i bio poznat jedino po tvornici kablova. Bila je dovoljna jedna SMS poruka, poslana na broj njegova mobitela, da se za dvadesetak minuta javi njegova tajnica i ponudi nekoliko termina za razgovor. A kad smo prošle srijede izjutra stigli u Jagodinu, sve je bilo besprijekorno organizirano. Nakon razgovora, Marković nam je dao službenog vozača, a Mariji Jovanović, mladoj zaposlenici u informativnoj službi Skupštine općine Jagodina, naložio da bude naš vodič i pokaže nam sve što nas zanima. Gdje god da smo se pojavili, jer im je bilo rečeno da ćemo doći - od Muzeja voštanih figura, stadiona FK Jagodina, Akva parka ili ZOO vrta - pred vratima bi nas osobno dočekao direktor ustanove. A kad smo zabrinuto rekli kako smo, zaokupljeni poslom, zaboravili da je plaćena parking-karta na našem automobilom, ostavljenom pred zgradom gradske uprave, odavno istekla, naš vodič, Marija Jovanović je rekla:

- Ne brinite, predsjednik će to srediti. I dodala:

- U Jagodini nema pauka, točnije, postojao je samo jedan dan. Kad je predsjednik čuo da su za odvoženje automobila građanima naplaćivali gotovo četvrtinu njihove mjesečne plaće, najurio ih je. On je uvijek na strani građana.

Bivši vlasnik kafića

Dragan Marković Palma, koji se u jednom intervjuu zaprepaštenoj novinarki pohvalio kako u Srbiji nema iole ozbiljnijeg pjevača ili pjevačice koji nisu pred njim pjevali, a pjevali bi mu - rekao je - i Beethoven i Chopin, ali oni su bili popularni dok je on, Palma, još bio mali - u Jagodinu nije dovodio sam turbo-folk pjevačice. Na noge, u Jagodinu, stizali su mu svi važniji veleposlanici akreditirani u Srbiji: od američkog, ruskog, britanskog, njemačkog i izraelskog, do brazilskog, švedskog i hrvatskog. Naš veleposlanik Željko Kuprešak, ponosno nam je rekao Palma, posjetio je Jagodinu prije dvije godine, zajedno s hrvatskim gospodarstvenicima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:25