NEDJELJNI JUTARNJI

Donosimo detalje najdrskije pljačke u povijesti: Ušuljali smo se u NASA-u, ukrali kamenje s Mjeseca, a zatim se na njemu seksali!

ZAGREB - Ugodna je ljetna noć, a u NASA-inom Svemirskom centru Johnson u Houstonu samo su dežurni na svojim radnim mjestima. Kao i obično u ponoć, zgrada 31 sjever praktički je prazna. Ipak, dvoje mladih pripravnika je u kupaonici, skidaju odjeću i navlače neoprenska odijela.

Zatim kroz hodnik kreću prema svome cilju: teškom sefu u kojem se čuva Mjesečevo kamenje koje su astronauti u sklopu misija Apollo donijeli na Zemlju. Nekoliko sati kasnije mladi par u hotelskoj sobi slavi pobjedu. Mladić stavlja kamenje na krevet, pokriva ga dekom, a zatim ljubi djevojku. Vode ljubav, a seks, iako ih kamenje žulja, veličanstven je. Takav može biti samo seks na Mjesecu...

Životna želja

Ovaj bizarni događaj, koji se zbio u srpnju 2002. godine, tema je knjige “Sex on the Moon: Amazing Story Behind the Most Audacius Heist” Bena Mezireha, autora bestselera “Slučajni milijarderi”, prema kojem je snimljen film “Društvena mreža” o Marku Zuckerbergu, tvorcu Facebooka.

U svojoj novoj knjizi Mezrich se bavi podjednako zanimljivim likom Thadom Robertsom, talentiranim mladićem koji je zbog krađe Mjesečeva kamenja zaglavio u zatvoru.

- Thad Roberts je najkompliciranija osoba o kojoj sam dosad pisao. On je nevjerojatno kompleksan lik. A ne zaboravite, ja sam pisao o Marku Zuckerbergu - rekao je Mezrich prilikom nedavna predstavljanja knjige “Sex on the Moon” u Bostonu.

Kada je Thad Roberts, u jesen 2000. godine, iz Utaha stigao u Houston kao dobitnik prestižne NASA-ine stipendije, činilo mu se da je korak do ostvarenja svoga dječačkog sna. Poput tisuća dječaka, u djetinjstvu je maštao kako će postati astronaut, a sada je među 800 kandidata izabran za jednog od 50 pripravnika u Svemirskom centru “Johnson”.

Podrijetlom iz ugledne mormonske obitelji, posjedovao je niz predispozicija za uspješnu karijeru u NASA-i: ambiciozni 25-godišnjak s diplomom iz fizike, geologije i antropologije, imao je dozvolu za pilotiranje, bio izvanredan ronilac, te učio japanski i ruski jezik. Thad je već bio oženjen: naime, strogi ga je otac, koji se striktno držao mormonskih pravila, natjerao na ženidbu s njegovom srednjoškolskom ljubavi Kaydee, jer je dvoje mladih imalo seksualni odnos prije braka. No, u Houston je Thad otišao sam, a Kaydee, koja je ostala u njihovom domu u Salt Like Cityju, povremeno je dolazila u Houston.

Kada ga je Kaydee prvi put posjetila u NASA-i, predstavio joj je svoga mentora dr. Everetta Gibsona, jednog od prvih znanstvenika koji su istraživali Mjesečevo kamenje, prikupljeno tijekom misija Apollo, između 1969. i 1972. godine. Gibson je mladom paru pokazao predmet svoga istraživanja jer su minerali s Mjeseca bili čuvani u sefu, u njegovoj radnoj sobi.

Thad je bio fasciniran, i od toga je trenutka postao opsjednut Mjesečevim kamenjem. Na ideju o krađi došao je ujesen 2001. godine, dok je s prijateljem Gordonom McWhosterom bio na izložbi u Prirodoslovnom muzeju Utah.

- Što misliš, koliko vrijede minerali s Mjeseca? - upitao je Thad.

- Zvuči prilično cool. Mjesečevo kamenje je ipak Mjesečevo kamenje - rekao je Gordon. Zatim su se njih dvojica odlučili na svojevrsni eksperiment: kako bi provjerili svoje lopovske sposobnosti, ukrali su kosti dinosaura iz Prirodoslovnog muzeja.

Prodaja kamenja

Zatim su odlučili ispitati interes potencijalnih kupaca Mjesečeva kamenja, pa su poslali e-mail poruku na web stranice skupljača minerala.

- Zovem se Orb Robinson i posjedujem privatnu kolekciju Mjesečevih minerala. Svi oni koje zanima privatna kolekcija Mjesečevih minerala neka mi se jave elektronskom poštom - napisao je Thad u e-mailu koji su poslali s kompjutora u knjižnici Sveučilišta Utah, koristeći lažnu adresu.

U svibnju 2002. godine nađen je kupac, belgijski mineralog amater Axel Emmermann. Primivši e-mail od Orba Robinsona (Thad je to ime izabrao prema svome omiljenom pjevaču Royu Orbinsonu), Emmermann je odmah odgovorio kako je zaintersiran ukoliko se postigne dogovor oko cijene te dokaže autentičnost Mjesečeve zbirke.

Thad je tražio između 1000 i 5000 dolara po gramu (ovisno o veličini kamenja), a plan je bio da kamenje preda Emmermanovom bratu Kurtu i šogorici Lynn, također kolekcionarki minerala. Sastanak je dogovoren za srpanj 2002. godine na Floridi. Preostalo je još samo ukrasti kamenje.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG





Prvi broj Svijeta rasprodan! Zbog nezapamćenog interesa čitatelja, uredništvo Nedjeljnog Jutarnjeg najavilo je dodatnu prodaju paketa Svijet + Nedjeljni pa ćete ga tako na kioscima moći pronaći i u ponedjeljak i utorak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:06