VELIKA AKCIJA ‘BELA’

‘ŽENO MOJA, ALVIR MI JE UZEO TRAVU, NAĐI EKIPU S ORUŽJEM I UPUCAJTE GA!’ Policija spriječila likvidaciju narkomafije

Presretanjem poruke policije Hrvatske i BiH spriječile su likvidaciju među narkomafijom
 Arhiva

“Mirabela, slušaj me dobro, Alvir Helvid mi je uzeo travu. Nađi ekipu. Naoružajte se i upucajte ga. Ako treba, zapalite mu i kuću”, poručio je početkom tjedna telefonom zenički kralj droge Suljo Škapur (35) svojoj nevjenčanoj supruzi Mirabeli Čokar (37) kada je doznao da je 20 kilograma marihuane, koja je u Skoplju stavljena u plinsku bocu unutar spremnika automobila, naglo promijenilo destinaciju i umjesto za Zagreb, stiglo Alviru u Zenicu.

Upravo ta Škapurova rečenica bila je okidač da policija, zahvaljujući mjerama prisluškivanja za koje Mirabela nije znala, prijevremeno počne operativnu akciju “Bela” koja je u konačnici, osim spašenim jednim životom, rezultirala uhićenjem deset osoba na području BiH i Zagreba te zapljenom ukupno 39,1 kilograma marihuane.

Svih desetero prevezeno je u istražni zatvor kako ne bi pobjegli i ponovili (ne)djelo, dok je Sulji pritvor određen i zbog osobito teških okolnosti.

Osim deset uhićenih od kojih su bjegunac Suljo i još trojica dilera Adis Serhatlić, Samir Đukić i Muhamed Husić uhićeni upravo na zagrebačkim Vrbanima u srijedu, a ostalih šestero na području BiH dva dana ranije, policija je u pretresima više obiteljskih kuća, stanova i garaža zaplijenila ukupno 39,1 kilogram marihuane, šest tableta ecstasyja, poluautomatsku pušku sa skraćenom cijevi i pištolj kalibra 7,62 mm.

Nađeno je i 41.700 kuna, 1710 eura, 1500 KM i 275 američkih dolara zarađenih najvjerojatnije prodajom opijata.

A da je Suljo boraveći ilegalno u unajmljenom stanu u Zagrebu na veliko koordinirao dilerskim lancem, svjedoči i njegov laptop, desetak oduzetih mobitela, kao i velika količina korespondencije. Onaj tko bi, unatoč uhićenju, trebao biti najzahvalniji što je akcija “Bela” startala jest Alvir Helvid.

Njemu su policajci intervencijom doslovce spasili život s obzirom na to da je Suljina ekipa pod svaku cijenu odlučila poslušati gazdu koji je iz hrvatske metropole naručio njegovu likvidaciju.

Narkomafija se sukobila u zeničkom naselju Dusina na granici s općinom Busovača, a u vatrenom je obračunu Alvir lakše ranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:25