ISPOVIJEST OČAJNIKA

ŽIVOTNI PAD UZORNOGPOLICAJCA 'Zbog dugova sampostao pljačkaš. Imam ženu i troje djece, a banke su nemilosrdne'

Nije mi bio cilj nikome nauditi, zato sam koristio plastični pištolj, ispričao je D. Š.

Da, pljačkao sam. Kriza me pojela. Dugovi su se samo krenuli gomilati. Nisam vidio izlaz na kraju tunela. Nije mi bio cilj nikome nauditi. Zato sam koristio plastični pištolj. Imam ženu i troje djece... Treba preživjeti, a banke su nemilosrdne.

Dio je to ispovijesti D. Š. (36), policajca Jedinice za zadržavanje u Policijskoj postaji u Sesvetama, koji je proteklih mjesec dana vodio dvostruki život. Ukućanima je krio tajnu krpanja šupljeg kućnog budžeta jer je, osim uloge uzornog policijskog službenika, paralelno igrao i ulogu lopova. Pretvorio se u serijskog pljačkaša s fantomkom koji je od 12. siječnja do 25. veljače zaradio točno 60.600 kuna. A toliko zaradi u nešto manje od godine dana ako mu se ne računaju blagodati koje ima kao zaposlenik MUP-a i otac troje djece. Od ukupnih mjesečnih kreditnih davanja teških 3800 kuna, na stambeni kredit odlazi mu više od 2000 kuna.

- Ušao sam u začarani krug. Posuđivao sam i od prijatelja koji su mi izlazili u susret. I onda kad sam njima trebao vratiti i još banci dati svoj dio, opet sam posuđivao od drugih. Prisilio sam sâm sebe na pljačke - otvorio je srce tužiteljima i svojim kolegama suspendirani policajac D. Š. Nije se trudio otežati im obradu jer svi su dokazi ionako bili protiv njega. Kod kuće ga još neko vrijeme zabrinuta supruga, roditelji i troje školske djece neće vidjeti. Sudac mu je odredio mjesec dana pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela. Smješten je u ćeliju u Remetincu zajedno s kriminalcima kojima je, kao policajac, bio noćna mora.

U pljačke je odlazio svojim autom, a “operirao” je po Sesvetama, Ivanić Gradu, Kloštar Ivaniću, Štakorovcu, Svetom Ivanu Žabnom i Dugom Selu, te na koprivničkom području. S fantomkom na glavi i plastični pištoljem u ruci ulazio je u trgovine. Na smrt preplašene trgovkinje nisu ni primijetile da je oružje zapravo igračka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:06