U PAKLU DROGE I ALKOHOLA

ŽIVOTNI PAD UGLEDNOG KIRURGA 'Naš se dobri doktor drogi i oružjuodao zbog veze s mlađom damom'

Suradnici i prijatelji dr. Vladimira Heraka rekonstruiraju njegov nevjerojatni životni pad koji je ganuo Hrvatsku
 Goran Mehkek/CROPIX

Zagrebački kirurg iz bolnice Sveti Duh Vladimir Herak (47) u sekundi je od cijenjenog liječnika u očima javnosti postao divljak koji pije, koristi narkotike i puca po susjedstvu. Vrhunac ovotjedne alkoholne zabave odlučio je iz samo njemu znanog razloga zapečatiti pucanjem iz ilegalne automatske puške.

S druge strane zakona, a potom i u policijskoj postaji iz koje je izašao posramljen i otrežnjen s dvije prijave (kaznenom i prekršajnom), Herak je završio daleko od mjesta prebivališta i rada, točnije dok je na bolovanju. Njegov poslodavac je u šoku od lavine poziva sedme sile, a što će biti s njegovom liječničkom karijerom, tek trebaju odlučiti.

Vikendica doktora Heraka u okolici Zadra. U njoj je doktor često boravio, kažu susjedi, s raznim ženama

Neutemeljeni napadi?

A do tada, liječnik Herak nervozno priprema obranu od medijske hajke koja je, kako kaže, protiv njega bezrazložno napravljena. Tvrdi to iako je rafalno pucao iz automatske puške, u njegovom su dvorištu pronađene čahure, a osim puške oduzeta mu je i veća količina streljiva. Napuhao je 0,6 promila, a analiza krvi je pokazala da je bio pozitivan i na ecstasy.

- Sve do jedne riječi napisane su same laži i neistine! Od pritiska koji sam krenuo proživljavati od ponedjeljka navečer više se ne može živjeti! Najbolje mi je da šutim, zato će sva daljnja komunikacija ići preko odvjetnika. Situacija je neizdrživa, a ja sam uz sve to još i na bolovanju. Slušajte me, nisam pucao, nisam pio, nisam koristio opijate. Nisam ništa. Ja sam samo doktor i čovjek. Napada me se i uznemiruje bez razloga - prokomentirao je vidno uzrujan Herak za Jutarnji list nakon treće po redu neprospavane noći. Kako neslužbeno doznajemo, alkoholiziranu pucnjavu opravdati ne može, no korištenje opijata možda i uspije jer nije isključeno da je koristio neki lijek.

Vrt vikendice doktora Heraka

Ljubavni problemi

Neki Herakovi poznanici koji ga poznaju nekoliko desetljeća kažu da ga nikad nisu vidjeli da pije alkohol ili da konzumira drogu. Za njegov suludi ispad krive doktorovo nezadovoljstvo na poslu, ali i privatne ljubavne probleme sa 26-godišnjakinjom koja je bila u vikendici dok je Herak na dvorištu pucao.

- Često se znao žaliti da mu je teško, da ga u bolnici ne cijene odnosno da je potplaćen, da ga često sile da radi cijelu noć i dan u bolnici za male novce. OK, imao je i problema s tom mlađahnom curom. Lijepa plava cura. Očito joj ne može odoljeti i htio bi sve i svašta, a opet zbog dobne razlike veza im često zna biti turbulentna. Neki kažu da je poslovna žena, a neki da je konobarica po zanimanju. Vjerujem da će vezu okončati brakom iako on voli švrljati - priča nam jedan Herakov poznanik i dalje začuđen odakle doktoru puška. Ne sjeća se da je bio sudionik Domovinskog rata, a opet u Zadru i okolici nije teško, ističe, nabaviti oružje zaostalo iz ratnog vihora.

Unutrašnjost vikendice doktora Heraka

Roditelji u šoku

- On je legenda. Ima osebujan stil kad se pojavi na ulici. Neobičnih je manira. Bavi se iznajmljivanjem jedne vikendice uz samu obalu. Ugodan je susjed kad svrati u Nin. Znate, ipak je on doktor i još k tome ima puno mlađu djevojku. Njega žene vole i to je vidljivo izdaleka, ali nije nam bilo svejedno kad je izašao u dvorište, malo mrmljao i onda krenuo pucati. Zvuci su me vratili u '91. Dobro da metak nije zalutao u nekoga - pojašnjava nam kratko mještanka Vrsa kojoj je plava djevojka upala u oči od prvog dana kad ju je doveo u njihov kraj.

Liječnikovi roditelji su u šoku. Sina, kažu, vole najviše na svijetu, no opet ne mogu mu ništa jer je odrastao, školovao se da bude dobar liječnik, a o njegovom privatnom životu i odabiru mlađih družica ne žele govoriti jer to nije njihova stvar.

Obiteljski posao: lijepi apartmani

U Zukve rado navrate gosti. Članovi obitelji Herak, točnije liječnikovi roditelji, upravo zato dugi niz godina iznajmljuju dio impozantne vikendice. Smještena je na izvrsnoj lokaciji, odmah do mora. S prozora vile, ako je suditi prema oglasima i fotografijama, vidljivo je morsko plavetnilo. U kući su dva stana, svaki od 46 kvadrata, i u oba se mogu smjestiti četiri osobe. U špici sezone za 50 eura po apartmanu, a u predsezoni i posezoni za 35 eura, gosti na razspolaganju imaju sve: od klima-uređaja, satelitske TV, grijanja, hladnjaka, štednjaka do vanjskog roštilja u prekrasnom vrtu, također s pogledom na more i plažu.

Svi su gosti dobrodošli, a osim ugodnih mještana u tom zapravo vikendaškom naselju, Herakovi gostoljubivost pokazuju i poznavanjem stranih jezika - od njemačkog i engleskog do slovenskog i ruskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 14:32