TRI I POL GODINE U ZATVORU

ŽIVOTNI PAD NEKAD UZORNOG POLICAJCA 'Trebali su mi povećati plaću, ali nisu. Počeo sam pljačkati'

Dejan Šimunec: Trebali su mi povećati plaću, ali nisu. Htio sam prestati pljačkati kad skupim 60 tisuća koje sam morao vratiti
 Bruno Konjević/CROPIX

Donedavno uzorni policajac Dejan Šimunec (36) nakon 18 godina rada u MUP-u završio je na optuženičkoj klupi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, gdje ga je sutkinja Željka Skomeršić nepravomoćno osudila na tri i pol godine zatvora zbog osam razbojništava u kojima je, prijeteći plastičnim pištoljem, ukrao 62.111,15 kuna.

Pravomoćnost presude dočekat će na slobodi pa će tako, kako je obećao sutkinji tijekom suđenja, riješiti probleme i prodati dio imovine da bi vratio ukradeni novac. Presudu je Šimunec dočekao blijed kao krpa i skamenjen, a u sankciju će mu se uračunati dva mjeseca, koliko je do sada proveo u pritvoru.

Misao vodilja

Kao olakotne okolnosti su mu uzete u obzir priznanje razbojništava, činjenica da je izrazio žaljenje i kajanje, imovinske neprilike jer je na disciplinskom, ali i iskazana odlučnost da vrati do zadnje ukradene lipe.

- Kao olakotna okolnost vam je uzeto i to da niste ranije dolazili u sukob sa zakonom, ali to se i očekivalo od vas jer ste policajac. Otegotne okolnosti su, pak, prilikom određivanja visine kazne bile te da ste pokazali maksimalan stupanj krivnje, bili ste ubrojivi prilikom počinjenja djela, imali ste misao vodilju i odluku koju ste mogli preispitati već nakon prvog kaznenog djela, no bili ste ustrajni.

Prokockao karijeru

Napredovali ste u karijeri i trebali ste se brinuti o zaštiti prava građana i jačati njihovo povjerenje, ali ste postupili suprotno tome i postali počinitelj kaznenih djela - rekla je obrazlažući presudu sutkinja Željka Skomeršić kojoj je na kraju osuđeni Šimunec zahvalio što mu je iskazala povjerenje te ga pustila iz pritvora do pravomoćnosti presude.

Podsjetimo, taj otac troje djece svjedočio je o svojim akcijama s fantomkom na glavi i plastičnim pištoljem u ruci te je, među ostalim, rekao da je imao namjeru “prestati pljačkati kada skupi 60.000 kuna koje je morao vratiti”.

- Kada sam za brisač auta vidio zataknutu poruku ‘pazi kako ti djeca i žena prelaze cestu’, slomio sam se. Cijeli dan sam hodao po gradu. Punih 18 godina sam policajac.

U MUP-u su mi trebali povećati plaću s obzirom na napredovanje, ali nisu. Novčano sam pomagao i puncu koji je obolio od tumora. Dugovi su me pojeli. Imam troje djece. Moji postupci nemaju opravdanja. Naštetio sam najviše svojoj obitelji i policijskoj odori koju sam s ponosom nosio - posvjedočio je s knedlom u grlu policajac koji je u sekundi prokockao karijeru i povjerenje MUP-a.

Plastični pištolj

Pljačke je odradio između 12. siječnja i 25. veljače ove godine po Sesvetama, Kloštar Ivaniću, Štakorovcu, Ivanjoj Reki i Sv. Ivanu Žabnom. Orobio je četiri pošte, ljekarnu i tri trgovine. Kapu, kojom se maskirao, napravio je od ženskih tajica, a svu je odjeću nakon pljački bacio. U pljačke je išao svojim Peugeotom, a registraciju je sakrio najlonom kako ga nitko ne bi povezao s mjestom zločina.

Plastični pištolj umjesto pravoga koristio je jer je bio svjestan da bi se na nadzornim kamerama mogla vidjeti marka i serijski broj pištolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:34