ŽELI NA SLOBODU

ZDRAVKO MAMIĆ ZA JAMSTVO TEŠKO 14 MILIJUNA KUNA PLANIRA PONUDITI NEKRETNINE Otkrivamo o čijim bi se kućama moglo raditi

 Tomislav Krišto / CROPIX

Izvršni predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić može izaći iz istražnog zatvora čim Županijskom sudu da traženo jamstvo od 14 milijuna kuna u gotovini ili drugoj imovini u toj vrijednosti. No, Mamić neće smjeti ostvarivati nikakve kontakte s nizom predviđenih svjedoka, među kojima i sportskim djelatnicima Dinama, niti će smjeti obavljati posao izvršnog predsjednika kluba.

Odlučilo je tako Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, kako je jučer i službeno potvrđeno s tog suda. Teoretski, Zdravko Mamić već je jučer mogao izaći na slobodu. To se moglo dogoditi da je njegova obrana odmah nakon zaprimanja sudske odluke uplatila traženi iznos jamstva na račun suda. Međutim, to se nije dogodilo. U izjavi koju je u njegovo ime javnosti uputio GNK Dinamo Mamić tvrdi da nije htio prihvatiti novac koji je za njegovu jamčevinu prikupljen. - Zahvaljujem svima koji su podržali Klub i mene osobno u ovim teškim trenucima. Također zahvaljujem svim ljudima koji su sakupili jamčevinu za mene, ali ja odbijam prihvatiti taj novac jer mislim da ih ne trebam izlagati takvim opterećenjima. Jamčevinu ću pokušati ostvariti u nekretninama svojih prijatelja. - stoji u izjavi.

Jamstvo i za sina

Navodno se radi o kući Božidara Šikića na zagrebačkoj Šalati te još dvije nekretnine u vlasništvu Mamiću bliskih osoba.

Tim nekretninama trebalo bi se “pokriti” i jamstvo za Mamićeva suokrivljenog sina Marija Mamića, kojem je određena jamčevina u visini od pet milijuna kuna. Treba napomenuti da je Zdravko Mamić u prvoj istrazi ovog ljeta već bio položio jamstvo od sedam milijuna kuna, koje mu se sada “oslobađa”, tako da za sebe treba pokriti razliku do 14 milijuna kuna.

I suokrivljeni Sandro Stipančić navodno će ponuditi nekoliko obiteljskih nekretnina u vrijednosti od za njega traženih četiri milijuna kuna jamstva. Igor Krota moći će se braniti sa slobode ako položi jamstvo od dva milijuna kuna, dok je potvrđeno i da je dostatno jamstvo od milijun kuna koje je dao Damir Vrbanović u prvoj istrazi i on je još u studenom pušten na slobodu.

Provjera ponuđenog

Sada su na potezu obrane Zdravka Mamića i ostalih pritvorenih suokrivljenika, koji sudu trebaju dostaviti konkretne prijedloge jamstva. Kada ih sud zaprimi, održat će se ročište na kojem nadležna sutkinja istrage treba utvrditi je li, posebno ako se radi o nekretninama, ponuđeno jamstvo adekvatno. U slučaju pozitivnog ishoda, čeka se upis hipoteka u zemljišnim knjigama, nakon čega se okrivljenik poziva da obeća da neće ometati kazneni postupak ni činiti nova kaznena djela te se potom pušta na slobodu.

To znači da bi se Mamićevo puštanje iz Remetinca, ako uistinu ponudi nekretnine, moglo oduljiti za još nekoliko dana. Osim toga, postoje različita tumačenja oko toga može li se suprotna strana, ako smatra da, primjerice, procjene nekretnina nisu valjane, žaliti na odluku istražne sutkinje. No, na sudu smatraju da je odluka sutkinje istrage izvršna, odnosno da ne odgađa puštanje okrivljenika na slobodu.

Izvukli 200 milijuna?

USKOK Zdravka Mamića i ostale suokrivljenike u dvije odvojene istrage tereti da su iz Dinama u proteklih deset godina izvukli gotovo 200 milijuna kuna.

Od toga se 117 milijuna odnosi na optužbe povezane s transferima Luke Modrića i Dejana Lovrena. Bolje rečeno, USKOK tvrdi da su Zdravko i Zoran Mamić uz pomoć Vrbanovića izvukli taj novac pod krinkom ovih transfera, temeljem antidatiranih aneksa ugovora prema kojima Modriću i Lovrenu pripada 50 posto odštete.

Modrić je, naime, većinu tako dobivenog novca koji mu je isplatio Dinamo, proslijedio Mamiću i s njim povezanim osobama, dok je Lovren transferirao cijeli dobiveni iznos na račun Zorana Mamića.

U novoj istrazi pokrenutoj prije dvadesetak dana Zdravka Mamića se tereti da je organizirao izvlačenje novca iz kluba preko off-shore tvrtki u inozemstvu iza kojih su stajali njegov sin Mario Mamić te istarski poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Novac je tim tvrtkama isplaćivan za navodne usluge posredovanja pri dovođenju igrača, kao i njihovim transferima iz Dinama

Ročište u četvrtak

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak će razmotriti prijedloge nekretnina koje će kao jamčevinu za izlazak iz istražnog zatvora ponuditi izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trojica njegovih suosumnjičenika.

Da će za izlaz iz istražnog zatvora umjesto 14 milijuna kuna u gotovini ponuditi nekretnine svojih prijatelja Mamić je, putem svojih odvjetnika, poručio još u utorak u tekstu objavljenom na internetskoj stranici Dinama.

Nekretnine će, kako se doznaje, za obranu sa slobode ponuditi i njegov sin Mario, kojemu je određena jamčevina od četiri milijuna, te dvojica osumjičenih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Krota kojima je sud odredio jamčevine od četiri milijuna, odnosno dva milijuna kuna.

Iz zatvora najvjerojatnije ne izlaze ovoga tjedna

S obzirom da neće ponuditi gotov novac čak i da sud iz prvog pokušaja prihvati sve ponuđene nekretnine Uskok na tu odluku ima pravo žalbe, što će zasigurno iskoristiti, tako da Mamić i ostali iz zatvora najvjerojatnije neće izaći ovoga tjedna.

Ročište na kojem će sutkinja istrage Erna Dražančić odlučiti o Mamićevu prijedlogu zakazano je za 9,15 sati, nakon čega će svoje prijedloge iznijeti ostali optuženici.

Na tom bi se ročištu moglo doznati i hoće li se Mamić žaliti na odluku sutkinje istrage koja je na zahtjev Uskoka privremeno blokirala sedam milijuna kuna jamčevine. Riječ je o novcu što ga je Mamić za izlazak iz istražnog zatvota položio kada je prvi put pritvoren u srpnju, a koji mu je trebao biti vraćen nakon određivanja nove jamčevine.

Riječ je o privremenoj mjeri, na koju se Mamić može žaliti, a žalbu rješava sudac pojedinac Vrhovnog suda. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:21