NESAVJESNO LIJEČENJE

Zbog smrti 15-mjesečne djevojčice osuđeno dvoje pedijatara iz Bjelovara

Radi se o slučaju u kojem je dvoje liječnika i jedna liječnica najprije bilo oslobođeno optužbi, no Županijski sud u Zadru je presudu ukinuo

Opća bolnica Bjelovar, ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Dvoje je pedijatara proglašeno krivim zbog nesavjesnog liječenja 15-mjesečne bebe, koje je dovelo do njezine smrti krajem 2015. godine.

Radi se o slučaju u kojem je dvoje liječnika i jedna liječnica najprije bilo oslobođeno optužbi, no Županijski sud u Zadru je presudu ukinuo te naredio ponovljeno suđenje na Općinskom sudu u Bjelovaru.

Naime, 15-mjesečna beba Matea je preminula zbog subkronične upale srčanog mišića. Upala je od akutne prešla u subkroničnu, a liječnici su propustili pažljivo pregledati rendgenske snimke i laboratorijske nalaze te su postavili pogrešnu dijagnozu, piše Bjelovar live. Fokus liječenja su stavili na pluća, a ne na srce te je djevojčica preminula.

U tom je ponovljenom suđenju dvoje liječnika osuđeno na godinu dana uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine, javlja Bjelovar live. Radi se o specijalistima pedijatrima Tomislavu Mikiću i Mariji Hiđa Čohar.

Osuđeni su zbog toga što su iz nehaja prouzročili pogoršanje bolesti, što je dovelo do smrti djevojčice. Ova presuda je nepravomoćna te optuženi na nju imaju pravo žalbe.

Optužbi je oslobođen specijalist radiolog Tomislav Heged.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 23:24