STRAŠAN VANDALIZAM

Zbog pisanja ustaških grafita i ispoljavanja mržnje dobio godinu i pol zatvora: ‘Šta će vam škola, to je za pi***‘

Mladić je jednu osnovnu školu ‘ukrasio‘ slovima "U" s križevima te natpisima "Ubi Srbina", "ZDS", "Mrzim Dinamo", "Mrzim cajke i Srbe", "smrt pandurima"

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadić/Cropix

Dugoraćanin (20) je osuđen na godinu i pol dana maloljetničkog zatvora zbog četiri kaznena djela prijetnje i pisanja ustaških grafita po pročelju škole, piše Dalmatinski portal.

Ispisao je 20-godišnjak iz Dugog Rata kod Omiša sredinom svibnja prošle godine više uvredljivih natpisa kojima je širio mržnju.

Iznad sjevernog pročelja školske dvorane nacrtao je pet puta slovo U s križem, a na istočnom pročelju dva puta slovo U s križem kao i natpis: ‘Ubi Srbina, ZDS, Mrzim Dinamo, đava je strah. Šta će vam škola, to je za pičke.‘ Na stubištu je ispisao natpis: ‘Mrzim cajke i Srbe, jebeš školu, samo ulica, smrt pandurima.‘ Na zidu školske dvorane je ispisao slovo U s križem i natpis ‘Ustaše‘.

Osnovnu školu je oštetio minimalno za 13.208 eura.

Osuđen je i za dvije prijetnje ocu. Udarao je rukama po prozoru kuće i govorio da ima nož i da će ga izbosti. Drugi put ga je pogodio kamenom na plaži, zamahnuo je nogom prema njemu, opsovao ga i rekao da će ga ubiti, piše Dalmatinski portal.

Prijetio je i u kafiću u Omišu. Žrtvi je rekao da će ga izbosti nožem. Krenuo je prema njemu sa stolicom, ali ga je majka spriječila u daljnjem napadu.

Osuđen je i za prijetnju 12-godišnjaku. Mislio je da ga je on prijavio policiji zbog pisanja grafita po školi pa je njegovom prijatelju rekao da će ga prebiti.

Sud je okrivljeniku izrekao i sigurnosnu mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana koja će se izvršavati u terapijskoj zajednici po vlastitom izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:39