SMAKNUT U ZAGREBU

Zagonetna egzekucija: Pronađena lubanja krije tajnu smrti Cvetka Simića

Glava je pronađena, a istraga o naručitelju kao i motivu smaknuća Cvetka Simića i dalje traje. Činjenica da su očuvani svi zubi istražitelje upućuje na zaključak da Cvetko Simić nije bio mučen prije ubojstva
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Kako je, zapravo, ubijen Cvetko Simić, 44-godišnji pripadnik beogradskog mafijaškog klana Luke Bojovića, u noći sa 17. na 18. veljače prošle godine? Hoće li tu tajnu napokon rasvijetliti njegova nedavno pronađena lubanja?

Iz istrage doznajemo da na lubanji nema tragova prostrijelnih rana, a činjenica da su očuvani svi zubi upućuje na zaključak da Simić prije smrti nije bio mučen, kako se pretpostavljalo. Na lubanji, otkrivenoj u rukavcu Save između između Mladosti i Jaruna, nađen je i očuvan komad tkiva iza desnog uha.

Bojovićev kum

Kao što je poznato, Simićevo je tijelo raskomadano, udovi svezani konopcem, a dijelovi pobacani u Jarunsko jezero. Njegov Mercedes S klase njemačkih oznaka zapaljen je u noći egzekucije na cesti uz nasip, kraj naselja Savska Opatovina. Zločin je u lipnju iste godine nakon vatrenog obračuna na jezeru Rakitje s Milošem Simovićem, kolegom iz zemunskog klana, priznao Sretko Kalinić zvan Zver.

Dijelovi tijela isplivali su na površinu jezera gdje ih je 8. ožujka prošle godine otkrio kanuist kluba Končar, kad je veslom zamahnuo po vodi. U nekoliko navrata pripadnici Specijalne policije ronili su jezerom, u potrazi za glavom, ali su na koncu odustali.

Glava srpskog kriminalca koji je godinama boravio u Hrvatskoj, sređivao kolegama hrvatske putne isprave i bio im logističar, predstavljala je za policiju veliku enigmu. Sve do srijede, kada je konačno DNK analizom potvrđeno da pronađena lubanja pripada Cvetku Simiću. Simić je slovio kao jedan od važnijih članova klana Luke Bojovića, koji je prošle godine, nakon obračuna Simovića i Kalinića, napustio Srbiju i najvjerojatnije pobjegao u Španjolsku. Bojović je 10. veljače ove godine objavio oglas u beogradskim novinama, na samu godišnjicu nestanka svog prijatelja i kuma Simića.

Posjećivao Petrača

Cvetko Simić, pripadnik beogradskog podzemlja, bio je redoviti posjetitelj zagrebačkih noćnih klubova. Družio se s manekenkama, osobama iz javnog života, često ga se viđalo u Ritzu, u Petrinjskoj. Prema policijskim saznanjima, Simić je posjećivao i Hrvoja Petrača, dok je ovaj boravio u Izraelu. U Hrvatskoj se često družio s Mariom Sovom, kojem se trenutačno sudi za šverc kokaina, a već mu se sudilo za ubojstvo redara u noćnom klubu Aquarius, te ga se dovodilo u vezu s klanom crnogorskog narkobossa Darka Šarića.

Tijekom istrage je ustanovljeno da je Simić večer prije ubojstva proveo u društvu Sove, koji je, kao i kasnije ubijeni Puljanin Mario Tolić, nazočio Simićevu pogrebu u Beogradu.

Ubojstvo inspektora

Prema posljednjim informacijama iz istrage što se o Simiću vodi u Srbiji, njega se povezuje s ubojstvom iz kolovoza 2005. kad je u Podgorici smaknut inspektor crnogorskoga MUP-a Slavoljub Šćekić. Upravo je Simić, a prema nalogu svog kuma Luke Bojovića, Renaultom Meganeom unajmljenim u dubrovačkoj rent-a-car agenciji, u Hrvatsku prevezao Ljubu Vujadinovića i Ljubu Bigovića, Šćekićeve egzekutore.

Osigurao im je lažne hrvatske putovnice na imena Dragana Rodića i Saše Krekića, s kojima su 22. rujna pokušali pobjeći u Sloveniju, ali su uhićeni na graničnom prijelazu Bregana i kasnije izručeni Crnoj Gori. Cvetko Simić dobio je nadimak Preletač jer je mijenjao klanove pa se tako povezao sa Sretenom Jocićem, najvećim suparnikom svog kuma Luke Bojovića. Nakon nekog vremena njih dvojica su sklopili primirje, navodno po naredbi Darka Šarića, balkanskog “narkobossa”, a ključni posrednik u sklapanju primirja bio je upravo Cvetko Simić. Znakovito je bilo i Simićevo ponašanje nakon atentata na Ivu Pukanića.

Dan nakon ubojstva pojavio se u hotelu Sheraton, raspitujući se tko je od hrvatskih policajaca bio na sastanku sa srbijanskim kolegama. Istog dana napustio je Zagreb jer je za njim raspisana potraga, a zaustavljen je s nevjenčanom suprugom kod Kutine. U njegovu je Mercedesu tom prigodom policijski pas nanjušio tragove eksploziva, ali je Simić pušten, uz prekršajnu kaznu zbog manje količine droge.

Neće otkriti sve

- S kolegama iz Srbije već smo razmijenili neke operativne podatke. Pojedinosti o tragovima pronađenim na lubanji nećemo otkriti javnosti jer to, osim nas, znaju samo počinitelji - kazao je Krunoslav Borovec iz MUP-a. Dakle, glava je napokon pronađena, a istraga o motivu, egzekutorima i naručitelju ubojstva traje i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:51