DBIO UVJETNU KAZNU

ZABRANJEN OKRUGLI STOL O POMORSKOJ NESREĆI KOJU JE SKRIVIO HORVATINČIĆ Tko to ne želi da se javno govori o uzrocima sudara?

 CROPIX

Premda najavljivan već nekoliko dana, u utorak navečer u Splitu nije održan 'Okrugli stol' pod nazivom Glas struke - 'Kritički osvrt na vještačenje i nadvještaćenje (slučaj Horvatinčić) sudara 'Santa Marina – Santa Pazienza, koji su zajednički organizirali Udruga pomorskih kapetana i Udruga studenata Pomorskog fakulteta.

- Naš Okrugli stol trebao je biti održan u sveučilišnoj knjižnici kampusa splitskog Sveučilišta i premda je korištenje tog prostora dogovoreno još prije deset dana, u utorak nas je rektor Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović obavijestio da nam uskraćuju prostorije, ne navodeći razlog. Mišljenja sam da je čelništvo splitskog Sveulilišta podleglo pod pritiscima određenih lobija koji ne žele da struka govori o uzrocima pogibije talijanskih supružnika Salpietro na čiju je jedrilicu naletio gliser Tomislava Horvatinčića – ogorčeno nam je kazao kapetan Sanjin Dumanić, predsjednik splitske Udruge pomorskih kapetana.

Kapatan Dumanić ističe kako je ovim potezom čelništva splitskog Sveučilišta na djelu zabrana slobode javnog izražavanja.

- Ovim Okruglim stolom naša Udruga željela je iskazati svoje neslaganje sudskim vještačenjem Ratka Marinovića s Pomorskog fakulteta u Rijeci i kontrolnim vještaćenjem Ante Zaninovića iz zagrebačkog Brodarskog instituta koji su ustvrdili da je talijanska jedrilica pokojnog bračnog para Salpietro svojim manevrom uzrokovala sudar s Horvatinčićevim gliserom. Želja nam je da se čuje naša riječ, želimo da struka obrani hrvatsko pomorstvo, a pri tome ne želimo utjecati na pravosuđje, odnosno na sudski postupak koji još nije završen – kazao je kapetan Sanjin Dumanić.

Da podsjetimo, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Prema odluci koju je donijelo tročlano Vijeće suda pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za pomorsku nesreću koja se dogodila 16. kolovoza 2011. u primoštensko akvatoriju kod otočića Maslinovika, a u kojoj je Horvatinčić upravljajući svojom motornom jahtom Santa Marina velikom brzinom udario u jedrilicu Santa Pazienzu na kojoj su od siline udara smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella Salpietro iz Padove.

Međutim, premda je Tomo Horvatinčić proglašen krivim, ovom sudskom presudom, kako je tada obrazložila sutkinja Maja Supe, kazneno djelo neizravne namjere izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama koje se optužnicom Horvatinčiću stavljalo na teret, prekvalificirano je u blaže kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće iz nehata, a za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Pri donošenju presude uzeti su u obzir i iskazi pomorskih vještaka Marinovića i Zaninovića prema kojima dio krivnje za nesreću snosi i pokojni Talijan zbog manevra jedrilice udesno. Sukladno tome, dodala je Šupe, okrivljeniku je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 mjeseci, koju će izvršiti samo u slučaju da u roku od iduće tri godine počini neko kazneno djelo.

Rektor splitskog Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović nije se javljao na mobitel da nam pojasni razloge otkazivanja okruglog stola. No, u pisanoj formi oglasio se prorektor Branko Matulić.

- Tribinu nije organizirala Udruga pomorskih kapetana, nego studentska udruga Pomorskog fakulteta 'Invictus mare' te je isključivo njoj odobreno korištenje Sveučilišne knjižnice. U zahtjevu stoji da su oni organizatori, a tek usputno se napominje da to rade u suradnji s Udrugom pomorskih kapetana. Pravosuđe je neovisno. Dok traje sudski postupak, ne može se o njemu raspravljati izvan okvira institucija pravosuđa. Sve dok su presude nepravomoćne, javno se ne smiju komentirati. Sve primjedbe na sudsko vještaćenje provode se za vrijeme trajanja postupka. Kako ne bi ničim utjecali na slobodu suda, uprava Sveučilišta u Splitu u dogovoru s našom studentskom udrugom zaključila je kako nije primjereno komentirati bilo kakve sudske slučajeve koji još nemaju pravomoćnu snagu i stoga je donesena odluka o neodržavanju okruglog stola o ovoj poznatoj pomorskoj nesreći – stoji u obrazloženju prorektora Branka Matulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:18