TRAGEDIJA NA JADRANU

Za smrt Verene (20) kod Krka osuđen na 18 mjeseci zatvora: ‘Te slike me proganjaju i danas, idem psihijatru...‘

Odvjetnik optuženog vozača glisera za Jutarnji je izjavio: ‘Uložit ćemo žalbu. Nije bila namjera, već nehaj‘

Verena Heinz

 CROPIX

Uoči pete godišnjice tragičnog stradavanja 20-godišnje austrijske studentice Verene Heinz kod otoka Krka, na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je na godinu i pol zatvora nepravomoćno osuđen Zadranin Dino Dokoza Nikpalj (31).

Sud mu je naložio i plaćanje 1610 eura sudskih troškova u što su uračunata provedena vještačenja, a inicijalno postavljeni imovinsko-pravni zahtjev oštećene obitelji nije mu dosuđen jer je u međuvremenu povučen.

Njega je tužiteljstvo optužnicom teretilo da je 24. srpnja 2019. s namjerom izazvao prometnu nesreću kod otoka Krka neoprezno upravljajući gliserom u vlasništvu tvrtke Oto-Nautika.

Na početku suđenja negirao je krivnju za ugrožavanje pomorskog prometa sa smrtnom posljedicom te rekao da u Njemačkoj živi i radi kao domar. To je nastavio tvrditi do samoga kraja. Osim što je negirao krivnju te izjavio da se ne smatra odgovornim za tragediju, uputio je ispriku za nesreću te izrazio najiskreniju sućut obitelji Heinz, svjestan činjenice da im njihovo dijete ništa više ne može vratiti.

image

Verena Heinz

Ranko Suvar/CROPIX

- Ne smatram se odgovornim i ne osjećam se krivim, ali iskreno, još jednom izražavam žaljenje i sućut obitelji zbog tragedije. Toga dana promet je bio gust, bila je špica sezone pa sam po povratku u luku morao izbjegavati brojne zapreke pa i osobe na luftmadracima. Nisam glisirao i mislim da sam vozio brzinom od nekih 5 čvorova te nigdje nisam vidio plutaču koja ukazuje na ronioce - rekao je među ostalim optuženi u svoju obranu, navodeći da je mjesto gdje se dogodila nesreća bilo pred lukom posebne namjene i gdje je zabranjeno kupanje.

Nakon udarca, pomislio je da je udario u komad drveta. Zatim je vidio kupača okruženog krvlju kako maše.

- Mislio sam da ću se onesvijestiti. Bio sam u potpunom šoku, kolega mi je pomogao upravljati gliserom. Te slike me proganjaju i danas. Odlazim psihijatru i jako mi je žao zbog te tragedije. No ne smatram se odgovornim - zaključio je optuženi.

Točna brzina kojom je naletio gliserom na unesrećenu djevojku vještačenjem se nije mogla utvrditi pa stoga ni teza tužiteljstva o prevelikoj brzini za obranu, kako su istaknuli, nema temelja, a odvjetnik optuženog Saša Jelušić za Jutarnji kaže da će "po zaprimanju pisanog otpravka presude na nepravomoćni pravorijek uložiti žalbu jer smatraju da se nesreća dogodila iz nehaja, a ne s namjerom kako tužiteljstvo tvrdi".

Vrlo emotivno na suđenju, ali i za Jutarnji list odmah nakon tragedije, otac preminule djevojke, Dieter Heinz, ispričao je dramatične trenutke koji su zavili cijelu obitelj u crno.

- Kobnoga dana s kćeri sam stigao u Malinsku te smo se u ronilačkom klubu raspitali gdje možemo malo roniti. Verena je bila instruktorica ronjenja, a ja se vodenim sportovima bavim od svoje 16. godine. Prvo smo otišli pojesti salatu pa smo se odlučili za lagani trening. Verena je idućega dana trebala sudjelovati na tečaju ronjenja. Ronili smo na dubini od 15 metara i nakon sat vremena odlučili smo se vratiti u bazu, u školu ronjenja. Počeli smo plivati prema sjeveru, kad smo vidjeli gliser koji se kretao velikom brzinom. Gliser se naglo zaokrenuo i velikom brzinom krenuo prema nama, prošavši između Verene i mene. Nisam imao dovoljno vremena za zaroniti pa sam se zabacio prema nazad. Imao sam sreće jer mi je samo okrznuo nogu - ispričao je Dieter Heinz, koji iza sebe ima 50 godina iskustva u ronjenju. Kao instruktor, ljude je podučavao što napraviti u takvim situacijama i nikad nije ni slutio da će iz jedne takve morati spašavati vlastito dijete.

image

Dieter i Gertraud Heinz, roditelji preminule Verene

Matija Djanjesic/CROPIX

Bilo je to oko 15.55 sati i nekih 127 metara od obale kad je gliser elipsom zahvatio Vereninu desnu nogu. Heinz je pritom rekao i da se gliser nije zaustavio, nego je otišao do obale, a u pomoć im je prvo priskočio skuter.

- Bio sam u šoku. Brod koji nas je udario, gliser s motorima od 500 konjskih snaga, udaljavao se, a ja sam zaronio po Verenu. Bila je teško ozlijeđena. Uspio sam je izvući i krenuo s njom plivati prema obali. Pojavila se jedna žena na jet-skiju, htjela nas je odvući, ali to je bilo nemoguće jer je moje dijete bilo u nesvijesti. Sve se činilo kao vječnost. Tad se, tek za nekoliko minuta, vratio i mladić koji nas je udario i on je bio u šoku. Izvukao sam Verenu na obalu te joj remenom čvrsto stegnuo nogu da ne iskrvari. Stigla je Hitna, ali nisu mi dali da idem s njima do bolnice u Rijeci, pa sam sjeo u automobil i vozio za njima. Gužva je bila ogromna, trebalo mi je gotovo sat vremena od Malinske do bolnice - ispričao je Dieter za Jutarnji. Odmah nakon nesreće u bolnici je pokušao doznati što se zbiva, ali neuspješno.

No ubrzo je uslijedio najteži trenutak u njegovu životu - priopćili su mu da je njegova Verena preminula.

Gliser kojim je upravljao Dokoza, kako smo već pisali, vukao je bananu i u vrijeme nesreće plovna dozvola bila mu je istekla dva mjeseca prije toga te je obnovljena na dan tragedije. A na suđenju se još moglo čuti, među ostalim, kako otac i kći nisu bili propisno označili bovu te su u jednom trenutku ušli u luku posebne namjene gdje su se kupali i ronili.

Idući je na potezu Visoki kazneni sud jer je za pretpostaviti i da tužiteljstvo nije zadovoljno visinom izrečene kazne s obzirom na to da je za navedeno djelo predviđeno do 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:04