JEZA U MEĐIMURJU

Za dlaku izbjegnuta tragedija: Školarac bez kacige pao na kolnik s bicikla, nadolazeći automobil pregazio bicikl

Iz policije, koja roditelje poziva na oprez, kažu da dijete nema navršenih 14 godina i da je srećom lakše ozlijeđeno

ilustracija

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 19 sati na međimurskoj prometnici između Turčišća i Domašinca ozlijeđen je maloljetni biciklist.

Vozilom Hitne pomoći odmah je prevezeno u čakovečku bolnicu, a policija je provodeći očevid utvrdila da je dijete, koje pritom još nije navršilo 14 godina i koje je bilo bez pratnje osobe starije od 16, vozilo biciklističkom trakom uz lijevi rub kolika. Na sve to školarac nije nosio ni zaštitnu kacigu na glavi, a do nesreće je došlo u trenutku kada je dijete iznenada izgubilo nadzor nad biciklom pa se isti prevrnuo, a dijete je palo na prometnicu.

Zatim je uslijedila scena iz horora jer je na prevrnuti bicikl u kočenju, prednjim bočnim dijelom naletio osobni automobil s prikolicom čakovečkih oznaka, a kojim je iz suprotnog smjera upravljao 26-godišnji mladić. Puka je sreća, ujedno, da vozilo nije naletjelo i na dijete koje je već ležalo ozlijeđeno na kolniku radi pada s bicikla.

S obzirom na utvrđeno, iz PU međimurske pozivaju roditelje da dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da djeci ne dopuštaju igru biciklima na cesti, kao ni druga ponašanja koja su u suprotnosti sa zakonom.

U protekloj godini na međimurskim prometnicama dogodile su se 44 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U tim nesrećama jedan biciklist je smrtno stradao, 10 biciklista je teško ozlijeđeno, dok ih 25 zadobilo lakše ozljede.

- Od početka godine do kraja svibnja, evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovala djeca, biciklisti (mlađi od 14 godina). Uskoro završava još jedna školska godina i pred djecom su školski praznici, razdoblje igre, druženja i ljetnih radosti u opuštanju od školskih obaveza. Međutim, već određeno vrijeme zamijećen je povećani broj djece koja na biciklima sudjeluje u cestovnom prometu. Podsjećamo, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Dakle, djeca mlađa od devet godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl, upozoravaju dalje iz međimurske policije.

Ujedno podsjećaju i da svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, a i djeca, kao i svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću ili druge reflektirajuće oznake.

- Na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svjetlo bijele boje, a na stražnjoj strani jedno svjetlo crvene boje. Bicikli moraju biti tehnički ispravni s ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise, koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu - zaključuju iz policije.

Pozivamo roditelje da dosljedno poštuju spomenute zakonske odredbe te da djeci ne dopuštaju igru biciklima na cesti, kao ni druga ponašanja koja su u suprotnosti sa zakonom. Svaka vožnja biciklom po cesti predstavlja sudjelovanje u prometu koje je potencijalno opasno za svako dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:08