INCIDENT U ‘PORINU‘

Vrijeđala i pljuvala zaštitara, djelatnicu hotela i policajce, urlala na jednog: ‘Nisi muškarac, nego žena!‘

Sirijka je svoju predstavu nastavila i pred policijskim službenicima koji su se odazvali na intervenciju...

Hotel Porin, prihvatilište za azilante (arhiva)

 Bruno Konjević/Cropix

Tražiteljica azila iz Sirije Hamad N. (43), koja je u zagrebačkom hotelu Porin s obitelji boravila prošle godine te je samoinicijativno napustila smještaj i otišla u nepoznato sa suprugom i djecom, osuđena je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu na 16 dana uvjetnog zatvora.

Prema optužnom prijedlogu ona je 25. svibnja prošle godine oko 16 sati vikala i galamila u hotelu Porin na zaštitara kojeg je i pljunula. No tu incidentu nije kraj jer je u jednom trenutku odlučila se okomiti i na djelatnicu hotela na koju je bacila iskaznice tražitelje azila te joj je izgovarala nerazumljive riječi na arapskom jeziku.

Umjesto da prekine s nekulturnim ponašanjem, Sirijka je svoju predstavu nastavila i pred policijskim službenicima koji su se odazvali na intervenciju. Iako su ju na engleskom jeziku zamolili da prestane, ona se oglušila te ih počela omalovažavati i pljuvati, a jednom od policajaca je, unoseći mu se u lice, rekla: "You're no man, you are woman" (Ti nisi muškarac, ti si žena o.pa).

A kako je tijekom svega toga i mahala rukama na sve strane ne mareći hoće li koga ozlijediti, policajci su nad njom uporabili sredstva prisile te ju uhitili i prijavili za kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zagrebački sud ju je osudio u odsutnosti na 16 dana zatvora ali s rokom kušnje od pola godine.

Zaposlenica u hotelu, inače sanitarna inženjerka koja brine o zdravstvenoj skrbi tražitelja azila u hotelu Porin, ispričala je da je Sirijka negodovala toga dana jer je došla odluka da se mora preseliti u drugi dio hotela. Nakon toga je odmah napala zaštitara, pa nju, a onda i policajce. U hotelu Porin s obitelji se, sirijska državljanka s obitelji nije dugo zadržala te je mjesto boravišta napustila samovoljno.

Sud je u obrazloženju osuđujuće presude između ostaloga zaključio da "iako prostor hotela ne predstavlja javno mjesto, riječ je o fiktivnom javnom mjestu jer se vika optužene čula i na ulicu, a što je za posljedicu imalo uznemiravanje ostalih zaposlenika hotela, tražitelja azila i prolaznika".

Iako do osuđene Sirijke ova nepravomoćna presuda još nije stigla jer je njezina trenutna adresa nepoznata, sud ju je oslobodio plaćanja troškova prekršajnog postupka jer kao tražitelj međunarodne zaštite ne ostvaruje primanja te je lošeg imovnog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07