TRAGEDIJA NA ŽITNJAKU

Vozač kamiona koji je usmrtio djevojčicu (9): ‘Njena rodbina mi je prijetila! U šoku sam... pa imam djecu njene dobi‘

‘U šoku sam. Prestrašno je to što se dogodilo, vjerujte mi. Iskreno mi je žao. I sam imam djecu njezine dobi koja idu u školu i to mi je užas‘, rekao je vozač

Policija na licu mjesta obavlja očevid

 Goran Mehkek/Cropix

Dok se neutješna obitelj, prijatelji, školski kolege i poznanici pripremaju za posljednji ispraćaj devetogodišnje curice koja je prošlog petka na pješačkom prijelazu na zagrebačkom Žitnjaku izgubila život, krivac nesreće, 45-godišnji vozač kamiona Dragan C. sa svojom obitelji, također, prolazi teške trenutke. Pogotovo jer su pred njim neizvjesni dani - hoće li, ipak, završiti iza zatvorskih rešetaka ili ne jer, nakon što ga je dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, bez ikakvih mjera opreza, jučer pustio da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je žalbu.

- U šoku sam. Prestrašno je to što se dogodilo, vjerujte mi. Iskreno mi je žao. I sam imam djecu njezine dobi koja idu u školu i to mi je užas. Ta cesta je uska, a curica mi je došla pred kamion iznenada. Stao sam i odmah istrčao pokušavajući joj pomoći. Brzo su došli i doktor i sestra iz obližnjeg Doma zdravlja. Nažalost nije išlo, a rodbina curice mi je prijetila na mjestu nesreće - posuo se pepelom u tužiteljstvu na ispitivanju 45-godišnji vozač kamiona Dragan C., koji je u Ulici Žitnjak prošlog petka u 12.34 sati kamionom za prikupljanje otpada na zebri udario školarku koja se sa dvije godine starijim polubratom toga trenutka veselo i bezbrižno školskim autobusom iz škole vraćala kući.

Trenutke horora i samog naleta, kada je na djevojčicu naletio, prema tahografu, brzinom od 40 km/h, zauvijek će pamtiti. Tragovi kočenja, naime, na kolniku tijekom policijskog očevida nisu pronađeni, a alkotest je prošao.

- Tog dana sam radio i oko 12 sati sam krenuo prema sjedištu tvrtke na Žitnjaku kako bih napravio pauzu. Vozio sam se trasom koju jako dobro poznajem kao i cijeli taj dio grada jer živim u blizini. Bio sam koncentriran na promet i nisam razgovarao na mobitel. Ali ja tu malenu naprosto vidio nisam kad je istrčala na kolnik na pješačkom. I neopisivno mi je žao. Od 2017. godine, unazad šest godina, radim kao profesionalni vozač - zaključio je, među ostalim, osumnjičeni vozač kamiona, kojem prijeti višegodišnji zatvor.

Podsjetimo, riječ je o nesreći koja je užasnula Zagrepčane. Vozač kamiona je zaposlenik tvrtke za prikupljanje otpada te je u kobnom trenutku, oko 12.34 sati, vozeći se zapadnim kolničkim trakom Ulice Žitnjak u smjeru juga, kod kućnog broja 61 naletio na školarku.

Do tragedije je došlo jer je postupio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, lakomisleno smatrajući da do štetne posljedice neće doći na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjer. U kobnom trenutku nije se zaustavio u susretu sa školskim autobusom, koji je bio zaustavljen na istočnoj kolničkoj traci za potrebe ulaska i izlaska djece iz autobusa, nego je nastavio vožnju ravno. Pritom je prošao pored prometnih znakova "Stajalište autobusa" i "Obilježeni pješački prijelaz" te dolaskom do kućnog broja 59 iste ulice, propustio se pješačkom prijelazu približiti sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, uslijed čega je prednjim dijelom teretnog vozila, naletio na djevojčicu koja je prelazila kolnik iza zaustavljenog školskog autobusa i to po obilježenom pješačkom prijelazu, dolazeći vozaču kamiona s lijeve strane. Nesretna curica je na užas svih odbačena na zapadnu kolničku traku gdje je od zadobivenih ozljeda nažalost izdahnula. Na jednoj od nadzornih kamera vidi se kako djevojčica pretrčava kolnik.

A policija je izvanrednim tehničkim pregledom vozila nakon nesreće utvrdila da kamionu nisu bile ispravne kočnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 12:25