UBIO SE RATNI VETERAN

VODICE U VELIKOJ TUZI NAKON TRAGEDIJE 'Pročitao sam njegov zadnji SMS i doslovce protrnuo...'

Vodice, 050814.Jutros oko 9 sati nepoznati branitelj pocinio je samoubojstvo rucnom bombon na kruznom toku na ulazu u Vodice. Ocevid je u tijeku.Foto: Ante Baranic / CROPIX
 Ante Baranić / CROPIX

VODICE - 'Zapovjedniče, partija sam, čuvaj mi ženu i dicu i pozdravi naše Foke', posljednji je SMS stradalog branitelja, 49-godišnjeg Željka Kneževića, neposredno pred aktivaciju eksplozivne naprave kojom je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vodicama na središtu kružnog toka skončao život. Bio je suprug i otac dvojice sinova.

SMS poruku netom prije eksplozije i odlaska u smrt pokojni Knežević uputio je na mobitel svome ratnom zapovjedniku Nikoli Batoru iz Šibenika koji je bio zapovjednik pješačkog voda 2. satnije 113. brigade u vremenu žestokih borbi u skradinskom zaleđu na koti Velika Glava i čijem vodu je Knežević pripadao.

- Užasnu poruku primio sam u 4.36 sati ujutro. Još sam spavao i nisam čuo zvono mobitela, kazao nam je Nikola Bator.

- Tek poslije kada sam saznao za tragediju i niza poziva koje sam obavio i primio, tek nešto iza 10 sati, među desetinama pristiglih poruka u prelistavanju sam ugledao i Željkovu. Otvorio sam je i na prvi trenutak mi se pod suncem učinilo da je Željko u poruci spomenuo nekakvo partijanje, ali kada sam zaklonio dlanom mobitel u sjenu, doslovice sam protrnuo i osjetio nelagodu u nogama i želucu koju nisam osjetio niti u doba najžešćih bitaka za naš položaj koji je Željko krvavo branio, kazao nam je Batur i dodao kako je Knežević osim što je bio divan čovjek bio i nadasve neustrašiv borac.

- Da, u srpnju 1992. godine bio je dobro prostrijeljen po cijelom tijelu nakon čega se liječio i ponovno se dragovoljno vratio u postrojbu pred akciju Oluja, kazao je.

Bator nam je također naglasio kako je znajući za težak civilni život svoga vojnika Kneževića više puta s njim razgovarao kao i ostali njegovi suborci iz voda zvanog "Foke". Tražila su se rješenja kao i stalan posao u ACI-marini gdje se usprkos teškoj bolesti iskazao kao vrijedan djelatnik, objasnio je.

Upitali smo ga kolika je bila civilna mirovina njegovog stradalog vojnika na što nam je Bator kazao - minimum minimuma jer je Željko, dodao je, bio toliko pošten i ponosan da nije želio koristiti nikakve veze ili stjecanje povlastica na nezakonit način.

- Bio je razočaran i to je nosio u sebi. Poginuo je od poštenja zagrlivši eksplozivnu napravu da ne ugrozi drugoga, kazao nam je na kraju Bator i dodao kako je posljednji ispraćaj stradalog branitelja Željka Kneževića zakazan za četvrtak u 18 sati na Gradskom groblju u Vodicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:44