DOZNAJEMO

Vlasnik krvoločnog staforda koji je usmrtio ženu (82) pripadnik je vojske. Prijeti mu i nečasni otpust

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni tijekom siječnja ove godine prekršio Zakon o zaštiti životinja

Lampioni i ruže ispred ulaza u zgradu

 Jure Mišković/CROPIX

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je nakon ispitivanja da će zbog mogućeg utjecaja na svjedoke zatražiti istražni zatvor za 28-godišnjeg vlasnika američkog staforda, koji je usmrtio 82-godišnju gospođu u njezinom zadarskom stanu. Vlasnik psa unuk je usmrćene gospođe i djelatna vojna osoba. Kako saznajemo, riječ je o vojniku, pripadniku Kopnene vojske. Sutkinja Iva Lovrin u četvrtak je rekla da je 28-godišnjak pušten da se brani sa slobode, ali uz mjere opreza.

U Ministarstvu obrane potvrđeno nam je da će Vojna policija Vojno stegovnom sudu protiv njega podnijeti prijavu zbog nanošenja štete ugledu Oružanim snagama. Najblaža kazna je suspenzija, a najteža nečasni otpust iz Oružanih snaga.

Državno odvjetništvo tereti ga za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Naime, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni tijekom siječnja ove godine prekršio Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o opasnim psima.

Odvjetništvo tvrdi da je osumnjičeni, iako svjestan da je njegov pas pasmine američki staford terijer opasan i da bi mogao ugroziti život ljudi te da takvog psa ne smije ostaviti drugim osobama na čuvanje, ostavio psa na čuvanje članici obitelji, kojoj je taj pas nanio teške i za život opasne ozljede, od kojih je preminula.

image

Ulaz zgrade u kojoj se dogodio napad

Jure Mišković/CROPIX

U razgovoru za Zadarski list Kristina L., kći usmrćene gospođe, posvjedočila je da je živjela s majkom u stanu te kako je spavala kad je pas ubio njezinu majku.

"Grozno se osjećam, zatvorila sam se u sebe, svi me ignoriraju, ne mogu jesti ni spavati. Samo plačem. Ta scena u kojoj sam pronašla krvavo, mrtvo tijelo moje majke kako leži na podu, stalno mi je pred očima. Moram kod psihijatra, bojim se da ću poludjeti", kazala je opisujući što se sve dogodilo te kobne noći na utorak.

Prema njezinim riječima, stan je ogroman, a njezina soba nalazi se na posve drugom kraju u odnosu na dnevni boravak, gdje je majka spavala. Stoga, tvrdi, nije čula nikakvu buku koju je mogao prouzročiti napad psa.

Probudila se u 4 i 40 radi odlaska na posao, i pronašla majku mrtvu svu u krvi. "Prišla sam i popipala majčino tijelo, bilo je hladno. Onda sam vrisnula i pozvala Hitnu pomoć, a oni su zvali policiju", posvjedočila je Zadarskom listu.

Prema njezinim riječima, nećak je u više navrata psa ostavio kod njih na čuvanju, a prije tog tragičnog događaja, kod njih je bio sedam, osam dana. Tvrdi da je pas inače bio miran, ali je posljednja dva dana pokazivao agresivnost i režao na nju. Stoga je namjeravala nazvati nećaka da psa odvede iz stana.

Kristina L. kaže kako je u ponedjeljak navečer prošetala psa, prije spavanja poljubila majku, a pas je bio na svom uobičajenom mjestu. Žali se na postupanje policije, koja je prvo nju sumnjičila za ubojstvo te je u postaji zadržana 12 sati, sve dok nisu stigli rezultati obdukcije. S nećakom se nakon tragedije nije čula, a zbog svega želi se odseliti iz Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:37