ZLOČIN U KAŠTELIMA

VJEŠTAČENJE NAD ČABRAJOM Osumnjičeni za ubojstvo mladića iz Kaštela ima još kaznenih prijava

 CROPIX

Dok u istražnom zatvoru čeka nastavak istrage zbog ubojstva Marina Matijaša (21) osumnjičeni Jozo Čabraja (23) iz Kaštel Lukšića nastoji sebi poboljšati pozicije u drugim kaznenim predmetima koji se vode nad njim.

U slučaju ozljeđivanja trojice Poljaka u kolovozu prošle godine, za što je optužen zajedno s još dvije osobe, tražio je izdvajanje dijela dokaza kao nezakonitih i protivnih Ustavu, no Županijski sud u Splitu njegov je zahtjev odbio.

Incident se dogodio polovicom kolovoza u poslijepodnevnim satima na području Kaštel Starog kada su napadnuta trojicu poljskih državljana od kojih su dva teško i jedan lakše ozlijeđen. Ubrzo su uhićeni 27-godišnjak i 28-godišnjak te Jozo Čabraja kao počinitelji.

U prosincu su sva trojica optužena za nanošenje ozljeda strancima, te se u optužnom aktu poziva na niz dokaza, između ostalog i izjave trojice Poljaka, izjave ostalih svjedoka i zapisnik o prepoznavanju počinitelja.

Međutim, Čabraja i njegov odvjetnik Željko Lubina smataraju kako su navedeni dokazi nezakonito pribavljeni jer su se ispitivanja i prepoznavanje obavljena bez njihovog prisustva. Pozivaju se na ustavnu odredbu koja navodi kako osumnjičenik ili optuženik ima pravo ispitati svjedoke optužbe kao i svjedoke obrane što mu nije omogućeno. Tražili su stoga izdvajanje navedene materije iz spisa čime bi eliminirali sve dokaze protiv Čabraje.

Županijski sud u Splitu odgovorio mu je u svom rješenju kako zahtjev nije osnovan jer se ustavna odredba odnosi na nepristrano i pravično suđenje, znači na dio kaznenog postupka na glavnoj raspravi kada će i Čabraja i njegov odvjetnik imati mogućnost i sami ispitati svjedoke. Slijedom toga ocijenili su dokaze zakonitima.

Nad Čabrajom će se što se tiče slučaja ubojstva u Kaštel Novom koje se dogodilo prije dva mjeseca napraviti psihijatrijsako vještačenje kako bi se utvrdilo njegovo stanje u vrijeme pucanja iz pištolja. Istražni zatvor nad njim produljen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti nedjelo zbog njegovog dosjea u kojem je i napad na Poljake te zlouporaba droga.

Nakon uhićenja Čabraja je pokušao u zamjenu za obranu sa slobode ponuditi 350.000 kuna jamčevine, ali je splitski Županijski sud odbio jer se radi o teškom krvnom deliktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:42