PALA ODLUKA

Visoki kazneni sud: Dokazi USKOK-a protiv HDZ-ova župana Dekanića i optužene petorke su zakoniti

Idući na potezu je Županijski sud u Osijeku koji će odlučivati o osnovanosti optužnice zbog trgovanja utjecajem i zloporabe

Privođenje Damira Dekanića na Županijski sud
 

 Vlado Kos/Cropix

Dokazi koje je prikupio USKOK protiv HDZ-ova vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i Nikoline M., žene u čiji se automobil pijani župan zabio prije dvije godine, su zakoniti. Odlučio je to Visoki kazneni sud odbivši prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza koji su taksativno navedeni u rješenju o provođenju istrage u postupku koji se protiv Dekanića te još pet osoba vodi na osječkom Županijskom sudu. A povod svega toga je optužba za lažiranje prometne nesreće od 17. travnja 2022. u Cerni koju je skrivio župan i koja je za sobom ‘povukla‘ niz kaznenih djela od trgovanja utjecajem do zloporabe položaja i ovlasti kao i poticanja na to djelo.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako dokazi čije izdvajanje okrivljenici predlažu nisu nezakoniti dokazi te nije bilo mjesta njihovom izdvajanju jer su pribavljeni i sačinjeni po ovlaštenim tijelima u propisanoj proceduri – stava je Visoki kazneni sud.

image

Privođenje Damira Dekanića i ostalih osumnjičenih na Županijski sud

Vlado Kos/Cropix

Optužnica vukovarsko-srijemskog župana tereti da je u Cerni na Uskrs 2022. godine pod utjecajem alkohola skrivio nesreću koju je potom, uz pomoć nekoliko osoba među kojima su bili i policajci, pokušao nemušto prikriti.

USKOK, stoga, osim njega sumnjiči i Nikolinu M., te njegova rođaka Krešimira B. i trojicu policajaca.

Od samog početka izbijanja afere u javnost, Dekanić odbacuje svaki vid krivnje i napominje da on nije uopće vozio. Priznao je tek da je tu noć bio pod utjecajem alkohola po izlasku iz kafića kad je sreo svog rođaka.

- Na vikendicu sam morao ići po plinsku bocu pa me rođak vozio jer sam ja bio popio. Na cestu nam je po ulasku u Cernu izletjela lisica te sam potom osjetio udarac. Nisam pratio vožnju i ne znam što se točno dogodilo, a kad sam izašao iz auta van, vidio sam vlasnicu kuće i pitao ju možemo li se dogovoriti te ispuniti Europsko izvješće o nezgodi. A kako je u međuvremenu došla i policija, oni su tu mogućnost otklonili. Mene i rođaka su alkotestirali te uzeli od svih izjave. Ja na nikoga nisam utjecao niti poticao da plati osiguranje, a nakon nesreće sam izrazio žaljenje – branio se Dekanić pravdajući se, međutim, da je na nesreću na neki način ipak utjecao jer je rođaku dao da vozi.

Idući na potezu je opet Županijski sud u Osijeku koji će dalje odlučivati o osnovanosti podignute optužnice protiv optužene šestorke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:11