MONSTRUMI S IGRALIŠTA

VIDEO: NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA Djeca pristala otići s potpunim neznancem u roku 90 sekundi

Djecu treba upozoriti da opasni neznanci najčešće ne izgledaju kao 'negativci' iz crtića, nego se često ponašaju vrlo prijateljski
 ITV

Svako dijete uči da se mora čuvati nepoznatih ljudi, ali pitanje je koliko su djeca doista spremna držati se te mjere predostrožnosti. Eksperiment koji je provela tv-kuća ITV u suradnji s dobrotvornom organizacijom Kidscape , posvećenoj sprječavanju nasilja nad djecom, pokazao je porazne rezultate koje će zasigurno zabrinuti mnoge roditelje. Naime, sedmero od devetero djece u dobi od 5 do 11 godina pristalo je otići s potpuno nepoznatom osobom iz jednog dječjeg igrališta!

Eksperiment je proveden u suradnji s njihovim majkama koje su se udaljile iz parkića nakon telefonskog poziva, a zatim je ljubazni stranac pristupio djetetu i zamolio ga da mu pomogne potražiti njegovo djete ili izgubljenog psa. Djeca su odlazila s potpuno nepoznatom osobom izvan kruga igrališta i to bez ikakvog fizičkog kontakta.

Za potrebu ovog eksperimenta angažiran je zaštitar kojemu je trebalo u prosjeku 90 sekundi da nagovori djete da pođe s njim, iako su sva djeca prethodno bila upozorena da se čuvaju nepoznatih ljudi.

Jedan sedmogodišnjak koji je sudjelovao u ovom pokusu prvotno je odbio zamolbu neznanca, ali se predmislio nakon 45 sekundi. Jedna 11-godišnjakinja je otišla s neznancem, ali je ubrzo otrčala nazad majci. U prošloj su godini u Engleskoj, prema dostupnim podacima, oteta 273 djeteta od strane nepoznatih osoba.

Pouka roditeljima - djecu treba upozoriti da opasni neznanci najčešće ne izgledaju kao 'negativci' iz crtića, nego se često ponašaju vrlo prijateljski kako bi pridobili povjerenje mališana za ostvarenje svojih nakana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:31