HOROR KOD LUDBREGA

‘Velika tragedija premali je opis za ovo što je snašlo našu obitelj. Valentinin suprug još ničega nije svjestan‘

‘Poginula je na rođendan, i to pred suprugom‘, rekao je jedan član obitelji

Na pružnom prijelazu u Bolfanu nadomak Ludbrega u 9.29, dok je Valentina sa suprugom Mirom te sinom (4) i nećakinjom (4) putovala prema Koprivnici iz smjera Svetog Petra, došlo je do strašne prometne nesreće

 Željko Puhovski/Cropix

Trebao je to biti radostan dan u obitelji Oršoš. Svi su jedva dočekali jutro da krenu sa slavljem. Čestitke su im stizale sa svih strana. Valentina, inače majka četvero djece, napunila je 27 godina, a njezina sestra, od koje se ne odvaja cijeli život, u koprivničkoj je bolnici dan prije postala majka. No do njihova dogovorenog susreta nije došlo. Sreću je pregazila tuga.

Na pružnom prijelazu u Bolfanu nadomak Ludbrega u 9.29, dok je Valentina sa suprugom Mirom te sinom (4) i nećakinjom (4) putovala prema Koprivnici iz smjera Svetog Petra, došlo je do strašne prometne nesreće. Na Golf koji je vozila Valentina naletio je putnički vlak koji je toga trenutka prometovao u smjeru Varaždina. Pružni prijelaz "štićen" znakom stop, Andrijinim križem i trokutom preglednosti postao je tako mjestom neopisive tuge dok su dežurne službe provodile očevid.

Za vozačicu i sinčića, nažalost, nije bilo spasa. Ostali su zaglavljeni u smrskanom vozilu odbačenom u kanal, dok je četverogodišnjakinja vozilom Hitne prevezena u koprivničku bolnicu, međutim svi liječnički napori bili su uzaludni jer je njezino srce prestalo kucati sat vremena nakon tragedije. Valentinin je suprug, pak, prošao neokrznut s ogrebotinama na ruci te je u totalnom šoku promatrao strašne scene prije nego što je odveden na liječnički pregled u dom zdravlja.

Članovi obitelji

- Velika tragedija premali je opis za ovo što nas je snašlo kao obitelj. Zamislite, Valentina je poginula na rođendan, stradali su i sin i nećakinja, i to pred suprugom Mirom koji još ničega nije svjestan - govori za Jutarnji član obitelji Oršoš samo nekoliko sati nakon tragedije. Otkrivaju nam da je Valentina jedva dočekala jutro da ode po sestru i bebu u bolnicu.

- Kad sam je nazvala oko 7 sati da joj čestitam rođendan i da pitam što bi da joj poklonim, rekla mi je da joj je seka već dala najljepši poklon, da joj ne treba ništa i da jedva čeka da ode po njih u bolnicu. Bila je preuzbuđena i, sad kad gledam što se dogodilo, nije trebala voziti. Vozačku ima tek nekih godinu dana i uvijek je muž vozio. Noge su mi se odrezale kad su nam javili za nesreću. Ne znam kako ćemo objasniti ostaloj djeci da im mame i brace više nema - govori za Jutarnji list kroz suze rođakinja poginule koja se u međuvremenu čula s njezinim suprugom. O ljubavi Valentine i Mire koja je naprasno prekinuta na pruzi u naletu vlaka, dodaje, mogu se ispričati nevjerojatne priče. U deset godina suživota prošli su sito i rešeto.

- On je Valentinu volio najviše na svijetu. Bila je cijeli njegov život. Ujutro joj je, ni ne sluteći da su to zadnji trenuci s njom, posvetio status na Facebooku i pjesmu. Pogledajte, napisao joj je: ‘Danas nije običan dan. Danas je mojoj ljepotici rođendan.‘ Ne prestajem gledati njezine fotografije. Srce mi se kida. Kao obitelj nismo zaslužili ovakvu nepravdu i takav gubitak - zaključuje rođakinja stradale obitelji ponavljajući kako su tim prijelazom često prolazili i uvijek nadasve oprezno.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Policijski očevid potrajao je satima na mjestu užasa. Prema dosad utvrđenom, Valentina se nije dolaskom do prijelaza, koji nije bio označen svjetlosno-zvučnom signalizacijom niti zaštićen polubranicima ili branicima, zaustavila i uvjerila da prugom ne nailazi vlak.

Beživotna tijela prevezena su na Odjel patologije na obdukciju kako bi se utvrdilo i je li, osim nepažnje vozačice, nesreći pridonijelo i nešto drugo. No, što god da još obdukcija pokaže, neće to biti nikakva utjeha njezinu suprugu, dječici i cijeloj obitelji.

Mještani koji svakodnevno prolaze tom dionicom kažu da je pružni prijelaz dobro vidljiv kad se ide prema Bolfanu jer su s obje strane zemljišta ravna i očišćena, međutim iz suprotnog smjera, kad se nailazi, veliki red kukuruza ometa pregled sve do same pruge, no kad se tračnicama približi, nailazeći vlak se itekako dobro vidi.

- Nalet vlaka vidjela je jedna gospođa koja je svojim autom dolazila s druge strane, Valentini u susret. Ona je taman stala kad je vlak nailazio njoj zdesna. Ali Valentina nije stala, nego je samo polako došla na kolosijek. Velika tragedija. Ni tom strojovođi nije lako. Navodno je i on vozio sporo, ali nije mogao zakočiti odmah, nego je stao stotinjak metara dalje - rekla nam je mještanka Bolfana.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Crna statistika

Iz HŽ-a poručuju da su svi "željezničko-cestovni i pješački prijelazi na željezničkoj mreži u RH osigurani na jedan od zakonom propisanih načina bilo da je riječ o prijelazima osiguranim prometnim znakovima, svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili polubranicima". Apeliraju pritom na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila i prometnu signalizaciju koja se, prema statistikama, ne poštuje u čak 98 posto pružnih nesreća.

U posljednjih sedam godina na hrvatskim željezničkim prugama ili u nesrećama vlakova svake godine, u prosjeku, pogine 15 osoba. Samo od početka 2015. do kraja 2020. godine, dakle u razdoblju od šest godina, poginule su 92 osobe, a 87 ih je bilo teško ozlijeđeno. U oko upada da je, vjerojatno zbog specifičnosti uvjeta željezničkih nesreća, u njima više poginulih nego teško ozlijeđenih, što je, naravno, omjer koji se ne može vidjeti kod nesreća u cestovnom prometu, gdje je broj ozlijeđenih mnogo većih u odnosu na smrtno stradale. Također te brojke ne uključuju slučajeve u kojima je očevidom utvrđeno da si je osoba namjerno odlučila oduzeti život, odnosno suicide. Međutim, veći dio poginulih osoba stradao je vjerojatno kao pješaci. Upravo nesmotreni prelasci pruge najčešći su uzrok stradanja u željezničkim nesrećama, te se u takvim slučajevima uglavnom radi o nesrećama sa smrtnim ishodom. Broj poginulih u nesrećama koje uključuju sudar nekog vozila i vlaka puno je manji te su, prema podacima MUP-a, od 2017. do 2021. u sudarima automobila i vlakova smrtno stradale 22 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:01