ORGANIZIRANA SKUPINA

VELIKA AKCIJA USKOK-a I POLICIJE Uhićeno 12 švercera, na 119 ljudi u 34 dana zaradili najmanje 260.000 kuna!

Ilustracija
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Policija je u suradnji s USKOK-om razbila organiziranu skupinu krijumčara ljudi, koja je u samo mjesec dana prebacila 119 stranih državljana iz Srbije preko Hrvatske u Sloveniju i druge zemlje Europske unije te na tome ilegalno zaradila najmanje 260.000 kuna.

Kako je jučer priopćio USKOK, na temelju kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv ukupno 12 osumnjičenih osoba, jednog Afganistanca, jednog državljanina Bosne i Hercegovine te desetero hrvatskih državljana. Tereti ih se da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

“Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, od 21. rujna do 25. listopada 2016., u Zagrebu, sukladno prethodnom dogovoru, povezali u zajedničko djelovanje radi preuzimanja, prijevoza i prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku te potom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije”, stoji u priopćenju USKOK-a. Prema optužbi, u tom su razdoblju u osam navrata ilegalno prebacili 119 stranih državljana od kojih su uzeli najmanje 127.000 kuna i 17.700 eura. Novac su međusobno podijelili sukladno prethodnom dogovoru i njihovim ulogama u zločinačkom udruženju”, navode iz USKOK-a.

Nakon što je zaključeno kriminalističko istraživanje, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a potom ispitani u USKOK-u. Većina osumnjičenih puštena je na slobodu, dok je za trojicu glavnih organizatora krijumčarskog lanca USKOK predložio sucu istrage zagrebačkoga Županijskog suda da im odredi jednomjesečni istražni zatvor. Na jučer održanom istražnom ročištu na sudu taj je prijedlog i prihvaćen te su državljanin Afganistana i dvojica osumnjičenih Hrvata završili u Remetincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:25