SUĐENJE DRAŽENU SLAVICI

Vatrogasci svjedočili o stravičnim prizorima na Kornatu: Takvo što u životu nisam vidio

 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZADAR - Takvo što u životu nisam vidio. Položaji na kojima smo ih našli bili su strašni. Trojica mrtvih vatrogasaca su dubila na glavi, a ostali su bili zgrčeni, ukočeni. U oko nam je upao jedan kamen, koji je bio presječen napola. Ako je uokolo sve opožareno i crno, njegovo je puknuće bilo bijelo i oštro kao odrezani sir - opisao je u utorak šokantne prizore Krešimir Bajica, pripadnik DVD-a Tisno, iznoseći svoje potresno svjedočenje u nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Kobnog je dana Bajica sa još pet vatrogasaca helikopterom upućen na Kornat gdje su trebali pomoći u gašenju požara koji je u to vrijeme zahvatio cijeli otok. Okupili su se u šibenskoj vojarni gdje je vidio Dražena Slavicu kako stalno telefonira, a da se dogodilo nešto strašno načuo je tek nakon što se preko radio veze javio Joško Klarić koji je kazao kako su avtrogasci izgorjeli. Kada je sa svojom ekipom stigao na Kornat, unio je dvojicu ozlijeđenih vatrogasaca, a jedan od njih pokušavao mu je nešto reći, no nije uspijevao.

- Shvatio sam da je jedan od dvojice ranjenih moj prvi susjed Tomo Crvelin. U helikopteru se zgrčio i osjetio sam da mi nešto namjerava reći ali nije mogao. Oni su ukrcani, a mi smo unatoč zabrani krenuli u potragu za vatrogascem koji je nedostajao. Brojevi se nisu poklapali i shvatili smo da nema Marka Stančića. Vjerovali smo da je još živ, no prizor na koji smo naišli bio je gori od ičega u životu - ispričao je Bajica.

O strašnim prizorima svjedočio je i Mario Serdarev iz DVD-a Vodice koji je na dan tragedije na Kornat upućen zajedno sa Baicom i ostalim vatrogascima.

- Nisam mogao vjerovati da su to ti ljudi koje sam poznavao. Oprema je bila uredno složena pokraj njih, a oni su bili neprepoznatljivi. Ivana Marinovića kojem je lice bilo slijepljeno sa potkapom prepoznali smo tek po bombonima koje je uvijek nosio sa sobom, džepnom nožiću i opremi. Dina Klarića smo identificirali preko žutih činova, a Marka Stančića po kopči od opasača. U isto vrijeme vreća za kruh bila je čitava, a naišli smo i na neizgorene plastične boce. Oko 45 minuta iza ponoći na mjesto nesreće došla je policija i specijalci - posvjedočio je Serdarev. Dodao je također kako je u vrijeme kada su našli stradale vatrogasce veza putem mobitela funkcionirala.

-Sjedio sam pored jednog tijela i pričao sa majkom. Veza je bila normalna. Razgovarao sam također i sa mobitelom jednog od pripadnika specijalne policije. Tražio me otac pokojnog Gabrijela Skočića koji je želio znati "Je li njegov Gabre tu" - ispričao je Serdarev dodajući kako su unatoč zabrani krenuli u potragu za stradalim vatrogascima vjerujući da još ima preživjelih. Dodao je kako mu se prilikom ukrcavanja dvojice ranjenih vatrogasaca pridigavši se sa nosila obratio Toni Crvelin.

- Rekao mi je "Mure prijatelju!". Po glasu sam prepoznao da je to Toni Crvelina ali ništa sa njim nisam pričao zbog buke i njegovog stanja - kazao je Serdarev.

Dragan Orlić, dozapovjednik DVD-a Sali, rekao je kako su njegovi kolege na dan tragedije gasili maslinike na Kornatu. Naveo je kako je gorio cijeli Kornat, a veze nisu radile. Dobio je, kaže, pilota kanadera i zamolio ga da, ako može, baci dvije vodene bombe i on je to napravio. "Čuli smo da tamo ima još vatrogasaca ali nismo znali u kakvoj se situaciji nalaze. Tek oko 19 sati saznali smo što se dogodilo, ali im nismo mogli pomoći jer smo bili na drugoj strani otoka - kazao je Orlić dodajući kako kobnog dana nije nigdje vidio helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:45