POKRENUTA ISTRAGA

USKOK: ‘Pročelnik naložio prometnom redaru da u aplikaciji poništi prekršajni nalog protiv prijatelja‘

Zbog zlouporabe ‘teške‘ 673,27 eura pod lupom istražitelja su završili Nebojša Nikolić (46) i županijski tužitelj Željko Perčinlić

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što smo jučer objavili da su zbog izbjegavanja plaćanja 15 eura kazne za nepropisno parkiranje uhićeni na području Istre bivši gradski pulski pročelnik Nebojša Nikolić (46) i aktualni županijski tužitelj Željko Perčinlić (64), USKOK je danas i službeno priopćio da su protiv njih dvojice, nakon provedenih izvida u suradnji s PNUSKOK-om i PU istarskom, donijeli rješenje o provođenju istrage. Sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo.

Točnije, Nikolića se tereti da je 21. prosinca 2023. u Puli, kao viši savjetnik specijalist u Odsjeku za poslove zastupanja Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Grada Pule te privremeno ovlašten za obavljanje poslova iz djelokruga pročelnika Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu, postupao po traženju svog prijatelja Perčinlića, a kako bi spriječio provođenje prekršajnog postupka koji je protiv njega zbog prometnog prekršaja pokrenuo Nikolićev Odsjek.

Iako je pulski tužitelj Perčinlić znao da nije u zakonskom roku dostavio podatke o identitetu osobe koja je 18. veljače 2023. počinila prometni prekršaj njegovim vozilom u Smargelinoj ulici u Puli Nikolić je, tvrdi USKOK, naložio podređenom prometnom redaru da bez zakonske osnove u poslovnoj aplikaciji poništi Obvezni prekršajni nalog koji je 11. prosinca 2023. izdan protiv Perčinlića.

- Prometni redar je postupio prema nalogu prvookrivljenog na koji način je spriječeno provođenje prekršajnog postupka protiv drugookrivljenog koji je tako neosnovano oslobođen plaćanja novčane kazne u iznosu od 660,00 eura, kao i plaćanja troška prekršajnog postupka u iznosu od 13,27 eura – navodi USKOK.

A cijela ta priča neobičnih manevara i objašnjenja o izbjegavanju plaćanja najobičnije parkirne karte dospjela je u javnost prije nepuna dva mjeseca zahvaljujući portalu Istra24. Točnije lanjske veljače prometni pulski redar je zbog nepropisnog parkiranja ispisao kaznu Perčinliću uz mogućnost klasičnog popusta od 50 posto ako kaznu plati u roku od tri dana. Obavijest je ignorirao a nije niti dostavio tražene podatke o osobi koja je vozilom upravljala pa mu je izdan prekršajni nalog težak 660 eura i ponovno ponuđena opcija plaćanja, pak, dvije trećine kazne u roku od osam dana. I to je ignorirao, pa se uoči Božića prošle godine Perčinlić obratio Nikoliću za rješavanje problema.

Kad je informacija dospjela do novinara portala Istra24, za taj portal je Perčinlić početkom godine izjavio da se "dan nakon što je zaprimio prekršajni nalog obratio, kao i svaki drugi građanin, ovlaštenoj osobi u Gradu Puli, dakle pročelniku Nikoliću".

Od njega je tražio uvid u predmetni spis jer, kako je rekao, nije imao saznanja o prekršaju, a planirao je uložiti prigovor na kazneni nalog.

-Tražio sam uvid u dostavnicu i povratnicu jer mi uz uplatnicu koja je glasila na 15 eura nije bio dostavljen propisani obrazac za popunjavanje, a na povratnici su morala biti naznačena sva pismena koja mi se dostavljaju - odgovorio je Perčinlić za portal Istra24.

Ujedno se dotaknuo i samog počinjenog prekršaja, ostavivši otvorenu mogućnost da je to "bio događaj kada se jednom prilikom na samo par minuta zaustavio zbog kvara na autu zbog oštećenja sustava ABS i ESP prouzročenih prilikom krađe dijelova na javnom parkingu".

Sad već bivši gradski pročelnik Nikolić nije negirao poznanstvo sa županijskim tužiteljem, kao ni da mu se obratio zbog prekršaja, a portalu Istra24 je rekao da je kazna stornirana, među ostalim, jer uvidom u dostavnice nije bilo moguće utvrditi je li Perčinliću bio dostavljen obrazac za dostavu podataka te da stoga ni sam sudski proces, možda, ne bi polučio naplatom 30 eura kazne.

Cijela je situacija šokirala gradonačelnika Pule Filipa Zoričića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:44